Posibilitatea ca agentii economici sa fie implicati in administrarea scolilor a stirnit controverse la dezbaterea de ieri privind proiectul legii invatamintului preuniversitar.

Sindicatele care au participat la aceasta dezbatere au atras atentia ca la aceasta ora proiectul de lege a invatamintului preuniversitar este incomplet. „Este necesar sa apara proiectele privind statutul personalului didactic si al descentralizarii pentru ca acest proiect sa poata fi discutat", spune Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei „Spiru Haret". Profesorii nu concep desfiintarea titularizarii, care apare in acest proiect. „Pe primul loc trebuie sa se afle interesul invatamintului. In ultimul timp avem de-a face cu sute de demisii. Trebuie sa ne pastram forta de munca, nu sa ii supunem la examene", este de parere profesoara Doina Leca.

Consilii cu cintec

Cea mai mare disputa a fost pe componenta consiliilor administrative din scoli. Conform proiectului de lege, aceste consilii, care se ocupa de administrarea propriu-zisa a scolii, ar trebui sa fie compuse din personal didactic, in proportie de 50%, iar cealalta jumatate sa fie ocupata de agenti economici si de parinti. „Proiectul legii descentralizarii este o prostie. Nu au ce sa caute agentii economici in scoli", sustine Olguta Vasilescu, presedintele Comisiei de invatamint din cadrul Camerei Deputatilor. Unii profesori au contestat la rindul lor aceasta decizie, motivind ca un parinte sau un agent economic nu cunoaste problemele scolii si poate lua decizii gresite. Reprezentantii Guvernului spun insa ca prevederea este europeana. „Nu trebuie sa amestecam administratia cu invatamintul. Proportia de 50% cu 50% este in toata Europa", explica Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei.

Bugete la primarii

Profesorii sint nemultumiti si pentru ca fondurile pentru scolile din mediul rural vor fi gestionate de catre primarii. „Primarul numeste directorul, directorul salariile si primele, iar primarul va deveni astfel un fel de guru", spune Olguta Vasilescu. „Nici un primar nu are interese personale si politice ca sa piarda viitoarele alegeri. Nici un primar nu se va implica in procesul de invatamint", sustine Mircea Toader.