PNL, PSD si PC au decis sa trateze cu raceala invitatia presedintelui privind consultarile pe marginea referendumului pentru votul uninominal.

Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, l-a desemnat pe vicepresedintele Crin Antonescu sa conduca delegatia liberala la consultarile de azi de la Cotroceni. PSD a luat o decizie similara: Mircea Geoana va urmari la televizor desfasurarea ostilitatilor. Echipa pesedista care va trece pragul Cotrocenilor va fi condusa de Victor Ponta si va fi formata din parlamentarii care s-au ocupat de redactarea proiectului pesedist pentru vot uninominal (Serban Nicolae, Anghel Stanciu, Florin Iordache, Ioan Chelaru).

PRM nu merge deloc

Alaturi de Crin Antonescu, liberalii vor mai fi re-prezentati de Ludovic Orban, Teodor Melescanu si Mihai Voicu. „In nici un caz nu vor fi zece persoane, asa cum ni s-a solicitat in invitatie", a declarat ieri Ludovic Orban. Oricum, liberalii lasa impresia ca merg la Cotroceni doar pentru o cafea. „Vrem sa stim cind fixeaza presedintele referendumul, pentru ca vrem ca acesta sa nu bruieze alegerile pentru PE", a spus Orban.

Partidul Conservator nu iese nici el din rind: Dan Voiculescu nu va merge la consultari. Sint trimisi doar conservatori din linia a doua. Totusi, cel mai radical este PRM, care a anuntat ca nu merge deloc la Cotroceni.

Pesedistii s-au intrebat ieri de ce mai au loc, totusi, consultarile pe tema votului uninominal cita vreme presedintele Basescu a anuntat deja organizarea unui referendum. „Este un exercitiu de imagine", a opinat Cristian Diaconescu. „Oricum, tot la Parlament ne intoarcem pentru formalizarea mecanismului de instituire a votului uninominal", a conchis purtatorul de cuvint al PSD, facand, in acelasi timp, apel la seful statului sa nu foloseasca referendumul ca „instrument de diversiune politica".

PD cere aminarea referendumului

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a lansat deja ideea ca seful statului ar fi dispus sa amine referendumul pe care deja l-a initiat referitor la introducerea votului uninominal. Ieri, liderul PD, Emil Boc, a declarat ca partidul sau ii va propune presedintelui Basescu programarea referendumului astfel incit sa nu fie afectata data de 13 mai a alegerilor pentru Parlamentul European. Oricum, democratii au respectat intru totul indicatiile presedintelui, asa ca delegatia condusa de Boc va fi formata din fix zece persoane.

Presedintele Basescu se va consulta astazi si miine cu partidele parlamentare pentru a vedea ce tip de vot uninominal sustine fiecare formatiune in parte.

Dispute aprinse pe procedura Birourile Permanente au decis ieri sa trimita comisiilor juridice ale Parlamentului cererea de consultare a presedintelui Romaniei privind organizarea referendumului pentru „uninominal", precum si stenograma plenului in care s-a votat cererea, pentru a-si exprima un punct de vedere. Comisiile vor redacta si un proiect de hotarire care ar urma sa fie supus, saptamina viitoare, votului plenului. „Saptamina trecuta s-a incalcat procedura de vot. Dupa ce nu a trecut hotarirea, trebuia sa se supuna la vot respingerea", a declarat deputatul PD Ioan Oltean. Liberalul Titu Gheorghiof sustine ca intreaga procedura a fost gresita. Surse parlamentare sustin ca PSD va incerca sa accelereze procedura pentru referendumul pe votul uninominal. Social-democratii incearca astfel sa forteze aminarea euroalegerilor. (L.G.)