SIF-urile au pierdut aproape 7% din valoarea lor.

A fost o sedinta bursiera cu o lichiditate buna, insa preturile actiunilor s-au depreciat foarte mult. Se pare ca bursa urmeaza tendinta descrescatoare de anul trecut, cind in doua luni intregi actiunile societatilor de investitii financiare au pierdut aproape 40% din valoarea lor", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Cum pina ieri SIF-urile pierdusera doar 27% din maximele inregistrate in acest an, loc de cadere ar mai fi.

Nici o actiune pe plus

Panica este cuvintul care ar descrie cel mai bine situatia de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti. BET-FI (indicele SIF-urilor) avea la prinz o depreciere de peste 8% si a coborit la minimul de 54.058 de puncte. De fapt, nici o societate listata la Bursa de Valori Bucuresti nu inregistra la mijlocul sedintei cresteri. Situatie care s-a pastrat pina la inchiderea sedintei bursiere. In final, indicele BET a inchis pe o pierdere de 5,19%, BET-C pe minus 5,05%, iar BET-FI in cadere cu 6,78%.

Pe sectorul bancar, BRD a inregistrat o pierdere de 5,21%, Banca Transilvania s-a depreciat cu 5,56%, iar actiunile Bancii Comerciale Carpatica, cu 4,13%.

Pe sectorul petrolier, o data cu cresterea volumelor, s-au accentuat si pierderile. Actiunile Rompetrol au cazut cu 5,77%, iar SNP, cu 6,09%. Pe SIF-uri situatia se prezenta astfel: actiunile SIF Banat- Crisana s-au depreciat cu 8,19%, SIF Muntenia, cu 7,10%, SIF Oltenia, cu 6,49%, SIF Moldova, cu 6,47%, iar SIF Transilvania, cu 5,69%. Dar pentru a nu mai vorbi prea mult despre dezastrul de ieri de pe piata de capital mentionam ca doar actiunile Impact nu au suferit pierderi. Dar nici cresteri. Ele au inchis pe zero. In ultimii ani, corectia Bursei de Valori Bucuresti s-a produs in prima parte a anului. Deci, pe termen scurt (1-3 luni), bursa va avea o evolutie pe un trend descrescator", este de parere Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.