Campania declansata de ZIUA privind moartea si inhumarea sotilor Ceausescu continua azi cu un interviu cu generalul dr. Mugurel Florescu (foto). Omul care a participat la organizarea, din punct de vedere strict tehnic, la desfasurarea procesului d
Campania declansata de ZIUA privind moartea si inhumarea sotilor Ceausescu continua azi cu un interviu cu generalul dr. Mugurel Florescu (foto). Omul care a participat la organizarea, din punct de vedere strict tehnic, la desfasurarea procesului de la Targoviste si inhumarea dictatorilor. Maior de justitie in decembrie 1989, sef al compartimentului juridic din cadrul Departamentului Inzestrarii al MApN, departament condus de generalul Victor Athanasie Stanculescu, generalul Florescu sustine ca ramasitele pamantesti ale sotilor Ceausescu se afla in cimitirul Ghencea Civil. De asemenea, Florescu se declara de acord cu deshumarea Ceausestilor.
Domnule general, Nicolae si Elena Ceausescu sunt ingropati la cimitirul Ghencea civil, in locurile marcate ca atare?
Cu siguranta, acolo sunt. Afirm, cu certitudine, ca Nicolae si Elena Ceausescu sunt ingropati in Cimitirul Ghencea Civil, in pozitiile in care, in mod repetat, sunt aratate la diverse comemorari.
Pe ce va bazati, de ce sunteti atat de sigur?
Ma bazez pe ceea ce am vazut cu ochii mei, pe ceea ce am constatat personal la data de 30 decembrie 1989. Cand, din dispozitia domnului Gelu Voican Voiculescu, care era prim-viceprim-ministru al Guvernului Roman, eu lucrand la cabinetul dansului, impreuna cu o echipa de cinci persoane, ne-am prezentat la prosectura Spitalului Militar Central Bucuresti. Acolo am gasit cadavrele sotilor Ceausescu, in doua sicrie, imbracati in hainele lor. Prezentau leziuni mortale prin impuscare. S-a facut o toaleta sumara, in sensul ca s-au indreptat hainele de pe ei, au fost aranjate.
Cadavrele n-au fost dezbracate?
Nu, nu au fost dezbracate si nici nu s-a produs vreo bestialitate asupra lor sau vreo alta chestie odioasa. A fost doar o gluma macabra a asistentului de la prosectura SMC, Vasilescu, despre care se stie acum. Esential era ca noi aveam misiunea sa ne ocupam de inhumarea cadavrelor sotilor Ceausescu, in niste conditii extraordinar de tulburi, de grave si periculoase.
Ce ati facut cu cadavrele?
Le-am luat in sicrie, le-am pus intr-un microbuz marca TV al Armatei si am plecat la Cimitirul Ghencea Civil.
Cu cine mai erati?
Eram cu Gelu Voican Voiculescu, erau locotenent major Matenciuc, aghiotantul domnului general Stanculescu, Cerasela Barjac, care era la cabinetul domnului prim-viceprim-ministru Voican Voiculescu intr-o functie care nu era definita clar. Mai era domnul colonel Baiu, care participase la procesul din 25 decembrie 1989 in calitate de martor si operator video al intregului proces.
Cine facuse gropile acolo, in Ghencea?
Armata se ocupase de toate.
Cine, concret?
Retin ca ne astepta la cimitir domnul general-locotenent Bogdan, care se ocupa de probleme legate de cazare, de investitii si cred ca dansul a avut misiunea de a conduce operatiunea de construire a gropilor, de betonare a lor.
Ce s-a intamplat cand ati ajuns la cimitir?
S-a ales locul unde sa fie inhumat Ceausescu. El a fost inhumat pe partea stanga, cum se intra in Ghencea Civil, iar ea pe dreapta, intr-o altfel de pozitie. Groapa lui Ceausescu a fost facuta perpendicular pe aleea de intrare, iar gropa ei este cumva paralela cu aleea.
De ce i-ati inmormantat in gropi diferite si nu in acelasi mormant?
Acelea au fost locurile in care a fost posibil sa fie inmormantati, acolo s-au putut face, in mod operativ, gropile. Au fost puse doua cruci cu nume fictive, doi locotenenti-colonei cu nume fictive, nici nu stiu daca or fi existat vreodata ofiterii aceia, cu datele care au fost inscrise pe crucile respective.
De ce ati folosit alte identitati?
Pentru ca ne-am gandit ca, daca s-ar fi stiut ca ei sunt acolo, exista posibilitatea ca locurile de inmormantare si cadavrele sa fie profanate. Deoarece atunci, in acele momente, ura impotriva celor doi ajunsese la paroxism si era posibila, atunci, o profanare a cadavrelor.
Ce documente au fost lasate la cimitir?
Nu-mi mai amintesc. Nici nu mai stiu daca au fost lasate documente.
Atunci, cum ati intrat acolo?
Cum, cum am intrat?! Era Armata cea victorioasa, care invinsese hidra comunista. Cine era sa ne intrebe sau sa nu ne permita?! Sa ne amintim ca toate acestea se petreceau in decembrie 1989, nu in zilele noastre. Pentru ca lumea a uitat cum a fost atunci si unii chiar au pretentia acum sa impuna anumite sentimente de regret, au ajuns sa reproseze procesul si sentinta.
Ce trebuia sa faca familia ca sa scoata oasele Ceausestilor de acolo? Cumva, procesul pe care l-a inceput Zoie Ceausescu este o capcana in care membrii familiei au intrat singuri?
Nu, cred ca este o capcana in care au fost bagati. Eu am spus de mai multe ori: lasati familia in pace. Nu-i mai nauciti de cap, lasati oamenii sa-si rezolve singuri problemele. Este o problema foarte simpla: este vorba de ramasitele parintilor lor, la care vor sa aiba acces. Este vorba, daca vreti, de o lipsa a actelor administrative, care se pot reface, pentru ca este clar ca toti martorii spun ca sunt acolo. Deci putem proceda la refacerea actelor administrative, putem gasi o intelegere din partea administratiei cimitirelor ca acolo se afla sotii Ceausescu, avand in vedere ca exista atatia martori.
Ati fost citat vreodata ca martor in acest proces al deshumarii?
Nu, pentru ca s-a refuzat de catre instanta.
V-ati fi dus?
Sigur ca da. M-as fi dus si as fi spus ceea ce va spun si dumneavoastra. In alta ordine de idei, vreau sa va spun ca nu as vrea sa fiu in pielea judecatorului care trebuie sa solutioneze aceasta cauza.
De ce?
Nu vreau sa intru in amanunte. Dar parerea mea este ca, crestineste, copiii trebuie sa aiba acces la mormantul parintilor lor. Si toate acestea trebuie facute in liniste, fara publicitate, fara asistenta, fara nebunie, pentru ca in altfel de conditii se poate lasa cu smulgeri de par, cu tipete, cu lesinuri. Nu trebuie sa se intample asa ceva. Asta e o problema strict de familie. Si parerea mea este ca Administratia Cimitirelor, daca gandea ce are de facut, o rezolva pana acum de o mie de ori. Mai ales ca sigur va fi asa: fiind vorba de cadavrele, de ramasitele parintilor sai, Valentin Ceausescu va dori ca ele sa stea in acelasi loc. Este crestineste sa fie asa. Este o rezolvare de bun simt.
Eu va multumesc pentru demersul pe care ZIUA il face si este foarte bine ca puteti afla parerile si marturiile mai multor oameni care, pe de o parte, au experienta de viata, iar pe de alta parte au fost direct implicati in acest caz. De ce sa facem un caz in plus in legatura cu acele evenimente care s-au petrecut numai asa cum s-au putut petrece? De ce sa se chinuiasca sufletele urmasilor celor doi, sa nu se inteleaga durerea lor, ca vor sa stie, in primul rand, daca parintii lor sunt acolo?! Iar problema aceasta este rezolvata, din punctul meu de vedere. In al doilea rand, urmasii sa faca ce doresc si ceea ce este crestineste si legal posibil cu ramasitele parintilor lor.
Ati fost marcat de participarea la judecarea, executia si inhumarea celor doi?
Noi, participantii la acel eveniment, toata viata vom fi sub imperiul acelei zile de 25 decembrie 1989. Nu poti sa spui ca ai motive de bucurie ca ai participat la asa ceva. Camarazii mei de atunci, si eu nici nu am realizat ca este zi de Craciun. De-abia seara ne-am dat seama. Blestemul nu este al nostru. Blestemul este al acelora care vor fi vinovati pentru totdeauna de bataia de joc la care au supus acest popor.
Desfid pe cei care spun ca Ceausescu este victima justitei pe care el insusi a creat-o. Nu este adevarat, Ceausescu este victima propriilor sale fapte, a unor fapte care s-au petrecut, a unor chestiuni care nu pot fi ascunse, a unor chestiuni care vor fi dovedite in timp si care ii vor determina pe oamenii de buna credinta sa creada ca cei doi si-a luat pedeapsa binemeritata.
Imi pare foarte rau pentru familia lor, dar asta este adevarul: Gelu Voican Voiculescu, in momentul in care s-au auzit rafalele care i-au doborat la Targoviste, a rostit: "Dumnezeu sa-i ierte!" Tot el a spus "Dumnezeu sa-i ierte" la momentul inhumarii. Tot el este cel care spus: nu se atinge nimeni de familia Ceuasescu.
Ce impresie v-a facut Ceausescu in momentul cand l-ati vazut la proces?
Nu buna, deloc buna. Era un om de statura mica. Am ramas socat pentru ca era imbracat, intr-un fel, daca vreti, impecabil, avea blana de urs pe sub palton, in timp ce copiii care erau adusi sa-i ridice osanale inghetau in pietele publice! In plus, mi s-a parut ca era un om care nu avea ce sa comunice, nu spunea nimic. De data aceasta l-am vazut gol pe dinauntru. M-am mirat cum acest om a putut sa conduca tara timp de 25 de ani. Mergea cu pasul leganat, exact ca un om simplu de la tara, si-si rotea pe mana caciula de astrahan. Exact ca un om simplu, care intra intr-o colectivitate unde nu are ce sa comunice, si atunci el isi rotea caciula pe maini. Am ramas surprins neplacut. Ma asteptam la altceva.
Si-a meritat pedeapsa?
Da. Nu trebuie uitate toate nenorocirile pe care le-a provocat numai ca sa ramana despot. Familia nu trebuie sa fie suparata, pentru ca familiei nu i se pot reprosa ceea ce li se pot reprosa lui Nicolae si Elenei Ceausescu.
Revenind, vreau sa facem o disociere foarte clara. Daca in calitate de sef al tarii nu-mi spunea nimic, am fost impresionat de grija, de atentia pe care a avut-o fata de sotia lui. Mana aceea pe care o aseza peste mainile sotiei demonstra o grija teribila a lui pentru ea. Tot timpul el o linistea, in sensul ca el isi asuma toata responsabilitatea raspunsurilor si a actiunilor din acel moment. In rest, Ceausescu este autorul ordinelor care au dus la mii de victime la Timisoara, la Bucuresti si in alte locuri din tara.
Ceausescu nu ar fi cedat puterea niciodata. In momentul in care a ordonat sa se traga in popor si la Timisoara au fost primii morti, Armata l-a lasat, i-a spus adio lui Ceausescu. M-a oripilat dispretul lui fata de propriul popor, de la un anumit moment dat. Cum este posibil ca un popor atat de minunat, care iti satisfacea toate poftele tale de marire, tu, Nicolae Ceausescu, nu accepti sa aiba o viata mai buna?! Spre exemplu, dupa achitarea datoriilor putea sa spuna: va multumesc pentru faptul ca m-ati ajutat, suntem cei mai tari din lume, avem datorie zero, acum puteti trai putin mai bine. In loc de acestea, ce a facut?! A vrut sa stranga bani, sa ii dea cu camata in anumite zone de unde se recruteaza acum teroristii. Vreau sa va spun ca atunci, patruzeci de instante daca erau, toate l-ar fi condamnat la moarte. Ceausescu a pierdut masura. El a avut, pe final, un comportament deviant cu efecte dezastruoase pentru tara si pentru oameni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.