Fostul director CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost dat in urmarire internationala prin Interpol din 6 decembrie anul trecut, a informat, ieri, DNA.
"In data de 20 octombrie 2006, la propunerea Directiei Nationale Anticoruptie, Judecatoria se
Fostul director CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost dat in urmarire internationala prin Interpol din 6 decembrie anul trecut, a informat, ieri, DNA.
"In data de 20 octombrie 2006, la propunerea Directiei Nationale Anticoruptie, Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare preventiva in lipsa, pe o perioada de 30 de zile, fata de Necolaiciuc Mihai, impotriva caruia procurorii anticoruptie incepusera urmarirea penala. La data de 26 octombrie 2006, Necolaiciuc Mihai a fost dat in urmarire generala pe tara", arata DNA intr-un comunicat, precizand ca, dupa aceasta faza, a fost intocmit dosarul de urmarire internationala.
In data de 6 decembrie 2006, Centrul din Lyon al Interpol a confirmat faptul ca Mihai Necolaiciuc a fost pus sub urmarire internationala. La ora actuala, se efectueaza activitati specifice in vederea punerii in executare a mandatului de arestare, informeaza DNA.
Dupa ce instanta Judecatoriei Sectorului 1-a luat in discutie cererea procurorilor DNA de emiterea mandatului de arestare preventiva, judecatorul Andi Malaliu admite cererea procurorilor anticoruptie, emitand mandat de arest preventiv pe numele lui Mihai Necolaiciuc.
Apar insa amanunte care nu corespund cu referatul intocmit la propunerea de arestare preventiva. Astfel, in referat se mentioneaza ca Necolaiciuc beneficiaza de serviciile avocatului Viorel Spanu (aparatorul ales), in timp ce avocatul nu a fost anuntat pentru a se prezenta in instanta. Apoi, in procesul verbal intocmit de judecatorul Malaliu, care a luat la cunostinta despre lipsa lui Necolaiciuc, se mentioneaza ca "dupa pronuntarea asupra cauzei, la solicitarea instantei, inculpatul Necolaiciuc Mihai precizeaza ca intelege sa nu formuleze recurs impotriva incheierii".
Frauda de 27 de milioane de euro
Anul trecut, in luna martie, a fost declansata urmarirea penala de catre DNA impotriva lui Mihai Necolaiciuc si a lui Traian Panait (fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor) pentru o frauda de peste 27 milioane de euro. Fostul director CFR Calatori, care a disparut din tara in urma cu doi ani, este acuzat in mai multe dosare ca ar fi incheiat o serie de contracte de achizitii prin care statul roman a fost prejudiciat. Ulterior, dosarele privind activitatea conducerii CN CFR SA au fost conexate intr-unul singur. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2000-2004, conducerea CN CFR SA a fost asigurata in principal de Mihai Necolaiciuc - fostul director general al CFR SA si Vasile Tulbure, din echipa manageriala facand parte si fostul director economic Viorica Olaeru si fostul director comercial Gabriel Misir.Totodata, anchetatorii au stabilit ca in anul 2004 Traian Panait ar fi aprobat transferul ilegal, fara plata, din patrimoniul CNCF CFR in cel al firmei CFR SA, a unor active in valoare totala de 27 milioane de euro: Complexul balneo-climateric Baneasa, Hotalul Bucovina din Vatra Dornei (primul aflat sub ipoteca si al doilea sub sechestru asigurator), Hotelul Astoria din Bucuresti, Complexul Snagov, Caminul Grand si alte imobile. In aceasta speta Mihai Necolaiciuc este acuzat de contracte ilegal incheiate prin supraevaluarea unor lucrari si achitarea de plati nejustificate catre prestatori.
Supraevaluari grosolane
Investigatiile jurnalistilor au aratat ca, spre exemplu, la Complexul Snagov, sala de conferinte a complexului a costat peste cinci milioane de euro, in timp ce gazonul sintetic al terenurilor de tenis de la Complexul Astoria a costat 6,2 miliarde de lei, de trei ori peste pretul pietei. Un alt exemplu: in magaziile CFR din cartierul 16 februarie se gasesc "obiecte de inventar" supraevaluate in mod grosolan. Astfel, lopeti, cazmale si tarnacoape fara coada erau evaluate la 460.000 lei bucata, dublu fata de pretul de piata din data achizitiei. Sau mii de scaune de peron cumparate la 5,5 milioane de lei bucata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.