Peste 100 de avocati din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de Pompiliu Bota (foto), vor protesta azi, timp de doua ore, in fata sediului Parchetului Inaltei Curti, impotriva procurorului general Laura Codruta Kovesi. Avocatii lui Bo
Peste 100 de avocati din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de Pompiliu Bota (foto), vor protesta azi, timp de doua ore, in fata sediului Parchetului Inaltei Curti, impotriva procurorului general Laura Codruta Kovesi. Avocatii lui Bota (peste 2000 la numar), care au constituit barouri paralele in Bucuresti si in toate judetele, sunt nemultumiti de recursul in interesul legii pe care Kovesi l-a inaintat Inaltei Curti, in scopul de a interzice functionarea oricarui alt barou in afara celor clasice. In concluziile formulate de Kovesi in recursul in interesul legii, pe care l-a promovat in decembrie anul trecut, aceasta arata: "Consider ca asistenta juridica acordata de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995 si, totodata, nu este membru al unui barou constituit in temeiul acestei legi echivaleaza cu lipsa aparatorului si atrage nulitatea absoluta a actului procesual, in conditiile art. 197 alin. 2 si alin. 4 teza finala din Codul de procedura penala". Avocatii lui Bota considera motivatia lui Kovesi drept o diversiune, in sensul ca Legea 51/1995 nu contine cuvintele "a constitui - constituire", pentru ca legea sa poata fi invocata pentru a justifica infiintarea unor barouri. Protestatarii arata ca barourile clasice nu au acte de infiintare, Legea 51/1995 fiind doar de reglementare a profesiei de avocat si nu una de infiintare. Pompiliu Bota a primit dreptul de a infiinta barouri prin hotarare judecatoreasca, data unei asociatii pe care acesta a infiintat-o. La ora actuala, procurorii din toata tara au dat 128 de solutii de neincepere a urmaririi penale avocatilor lui Bota care au fost reclamati de avocatii clasici pentru practicarea fara drept a avocaturii, din care 92 au fost confirmate prin hotarari judecatoresti definitive. De altfel, de curand, temeiul solutiilor de NUP date de procurori nu-l mai constituie lipsa elementelor constitutive ale infractiunii, ci existenta unei autoritati de lucru judecat.
Avocatii lui Bota au anuntat ca daca procurorul general va mai continua sa-i hartuiasca, vor intra in greva foamei, pe termen nelimitat, in fata cladirii Parchetului General.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.