La Haga a inceput ieri procesul fostului premier kosovar Ramush Haradinaj, acuzat de crime de razboi si impotriva umanitatii la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.

Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie il va judeca pe Haradinaj (foto) pentru persecutii, crime, torturi si violuri comise asupra populatiei civile sirbe si albaneze in perioada 1998-1999, cind a condus Armata de Eliberare a Kosovo (UCK). Desi Haradinaj pledeaza nevinovat, in martie 2005, cind a fost emis mandatul de arestare impotriva lui, premierul kosovar a renuntat imediat la functie pentru a se preda la Haga. In plus, el i-a indemnat pe kosovari sa nu reactioneze violent la decizia curtii de a-l pune sub acuzare.

Senatorul american Joseph Biden a laudat comportamentul lui: „In tot contextul post-iugoslav, dorinta domnului Haradinaj de a se preda la Haga este impresionanta si contrasteaza puternic cu atitudinea celor mai cunoscuti trei inculpati ai Curtii, inca fugari: sirbii bosniaci Ratko Mladici si Radovan Karadjci si croatul Ante Gotovina". Insa procurorul Carla del Ponte a declarat ca pentru ea Haradinaj ramine un criminal de razboi. Haradinaj nu este singurul membru UCK din guvernul kosovar. Actualul premier Agim Ceku a fost si el comandant al fostei miscari de eliberare, la fel ca liderul principalului partid de opozitie din Kosovo, Hashim Thaci.