Tudor Giurgiu Conflictul Tudor Giurgiu - Rodica Culcer a culminat cu demiterea sefei Stirilor. Giurgiu o acuza de management defectuos.

Cind a inceput conflictul intre tine si Culcer?

La sfirsitul lui noiembrie am avut o intilnire de analiza. Am vazut ca mergem in jos la nivel de audienta si am spus ca trebuie sa evaluam produsul care avea probleme…

Cum adica probleme?

Si in sensul de continut, de impachetare: stirile noastre sint cele mai lungi, fata de durata medie a stirilor de la celelalte jurnale…

Sint mai lungi pentru ca sint quality si nu tabloidale…

Nu e doar asta, mie mi se pare aiurea, de exemplu, cind vrei sa atragi un target tinar care e obisnuit cu o anumita dinamica, cu o anumita durata. Or, daca targetul primeste transmisii lungi si duplexuri interminabile, cred ca nu mai are aderenta la produs. Impachetarea era facuta de asa natura incit numai stirile politice sa fie in fata si nu cred ca pe omul care plateste taxa il intereseaza numai asta.

Pai, avem o lume politica foarte agitata…

Nu e asa, procentajul stirilor politice era mult mai mare decit procentajul celorlalte stiri. Mai era apoi o problema, stirile din tara nu prea apareau, avem o retea imensa de corespondenti care nu era folosita. Si i-am mai reprosat in noiembrie lipsa unor campanii. Am dat credit, am crezut ca va iesi pina la urma. Dar s-au produs cirpeli si peticeli pe o structura. Daca pun in oglinda discutiile din noiembrie si reactia Rodicai, care a fost din nou cu invocarea presiunilor politice, cred ca am si eu dreptul sa spun: nu mai sint dispus sa fiu intr-o echipa cu cineva care nu poate produce schimbarea pe care mi-o doresc.

Pentru presa e clar ca intre voi totul s-a declansat dupa cele doua interviuri cu Basescu si Tariceanu…

Eu am auzit in presa ca prestatia ei in interviul cu Traian Basescu a fost jenanta. Mie, personal, nu mi s-a parut. Eu am o problema generala insa, care tine de pozitia ei de manager. Nu cred ca e OK ca intr-un an intreg sa monopolizezi un rol de moderator al principalelor interviuri. Pe de alta parte, nu pot sa nu recunosc ca s-au facut si lucruri bune…

La evaluare a avut 9…

Nu stiu, 8-9. I-am dat-o de incurajare. I-am adus trainer de la EBU, am crezut ca va fi o echipa buna, dar ce-a urmat… In plus, nu avea doar stirile de la 19, mai avea si un matinal de predat pina pe 29 ianurie, mai avea multe de facut.

Caderea audientei nu a fost drastica, dar ati mai schimbat publicul.

Clar ca am cistigat public tinar, dar la finalul lui ianuarie am alunecat foarte mult. Apoi, un sef la Stiri trebuie sa fie si un bun lider de echipa. Rodica nu e un bun comunicator.

Si-a facut dusmani?

Nu, dar nu a procedat cum trebuie cu oamenii. De exemplu, a adus-o pe Romica Jurca. Foarte bine. Dar nu se poate sa nu-i spui fetei de la meteo, Albertina, „bai, fata, de miine nu mai prezinti stirile". Si uite asa a venit sa prezinte doamna Jurca chiar in ziua cind isi aniversa ziua fata de la meteo. Amindoua se machiau si Romica i-a zis: „Auzi, azi e rindul meu!". Nu se fac lucruri din astea.

15 milioane de euro! Sint orele suplimentare pentru angajatii TVR pe 2006, care au costat cu 5 milioane mai mult decit productiile interne. De ce n-ai facut nimic pina acum?

Nu, intrebarea corecta este de ce nu s-a facut nimic pina la mine? Eu, iata, m-am hotarit sa rup pisica.

Zeca-Buzura are rezultate dezastruoase la TVR Cultural din 2004. De ce abia acum?

Ti-am spus, m-am hotarit acum sa incep reasezarea si restructurarea TVR. Problema cu pierderea drepturilor pentru transmiterea meciurilor mi-a deschis ochii.

Totusi, cind s-a declansat exact criza de cash? Da-mi o data, o perioada exacta.

Ianuarie. Atunci a trebuit sa se renegocieze cu fiecare urmas al fostei Electrica in parte si a fost extrem de dificil. Cel mai greu a fost de incheiat un contract cu Electrica Oltenia (cumparata de CEZ - n.red.). Asa au intirziat incasarile din colectarea taxei si asa a aparut acea criza temporara de cash. Dar platile au fost facute, pina la urma, in februarie.

Ai recomandat Iliescu in „Foc incrucisat", s-a vazut in mailul publicat de „Cotidianul". Nu ti se pare nimic in neregula?

Nu, in nici un caz. M-a deranjat ca perceptia a fost ca nedreptateam o anumita parte politica si am vrut sa indrept situatia.

Intimplator sau nu, a fost si pozitia lui Tariceanu, aceea de a-i lua apararea lui Iliescu.

Nu. A fost o coincidenta.

Pina la urma, ai luat cu Rodica Culcer o decizie care multumeste pe aproape toata lumea: Tariceanu, Voiculescu, Iliescu…

Voiculescu? Nu, n-am facut-o ca sa-i multumesc pe ei.

Dependenta de politic prin lege Daca un reporter de la Stiri se apuca sa faca o ancheta grava despre Tariceanu, nu te va incurca in cererea de marire a taxei?

Nu, le-am si spus ca trebuie sa faca tot ce pot si ce vor in calitate de jurnalisti. Daca Guvernul nu vrea sa mareasca taxa, putem rezista si cu un regim de austeritate. Dar nu asta era ideea. Aveam nevoie de fonduri ca sa facem schimbari majore, nu ca sa supravietuim.

Nu recunosti ca exista o prea mare dependenta de politic, din moment ce cu taxa esti la mina Guvernului, urmeaza raportul si trebuie sa te ai bine cu membrii comisiilor din Parlament?

Sint primul critic al actualei legi, am tot cerut schimbarea ei. Sper sa se si intimple cindva.

In cererea voastra de marire a taxei exista o imprecizie. Spuneti ca e cea mai mica din Uniunea Europeana. Dar uitati sa spuneti ca celelalte tari nu primesc ajutoare de 18,9% direct de la buget, adica tot de la cetatean.

Da, dar nu sintem de acord cu aceasta alocare de fonduri. Daca s-ar putea trece totul in taxa, n-as avea nimic impotriva, sint de acord cu propunerea lui Ralu Filip de a renunta la acele fonduri de la buget.

Rodica Culcer Culcer considera ca presedintele TVR a cedat la presiuni politice.

Considerati ca demiterea e din motive politice?

Eu cred ca e din motive politice pentru ca nu se sustine altfel. Si mai ales modul in care a fost anuntata mie mi se pare total aberant.

Veti demisiona dvs. inainte sau veti incerca sa rezistati cit mai mult in post?

Eu nu o sa-mi dau demisia, pentru ca vreau sa vad cum se va concretiza in scris si administrativ ceea ce a anuntat c-o sa faca Tudor Giurgiu. Eu nu am de ce sa demisionez. El a hotarit ca-mi da o nota mica inainte sa parcurga toate procedurile de evaluare a cadrelor de conducere. In mod normal, trebuia sa ne intilnim si sa discutam aceste criterii. Eu am dreptul sa contest evaluarea in cinci zile. Daca tu dai verdictul dinainte, ce sens mai are evaluarea?

Spuneati ca e o presiune politica. Cine il preseaza pe Tudor Giurgiu?

Am citit chiar in „Cotidianul" de astazi declaratia domnului Hasotti, care spune ca demiterea mea este o decizie potrivita. Eu nu cred ca oamenii politici ar trebui sa aiba dreptul sa se pronunte asupra jurnalistilor din TVR. In acest moment exista nemultumiri politice. Toata povestea asta cu dreptul la replica pentru Ion Iliescu este o problema fals creata. Noi n-am gresit cu nimic, oricum, in atitudinea fata de domnul Iliescu.

Atunci ce semne de presiune politica ati mai avut? Ati primit telefoane?

Nu, n-am primit telefoane pentru ca oamenii politici nu ma suna pe mine, dar am motive serioase sa cred ca ii suna pe altii. Va dau un alt exemplu de presiune politica. N-a existat nici un moment in sedintele Consiliului de Administratie al TVR in care oamenii din PSD si PNL, mai ales, sa nu critice stirile, sa nu comenteze continutul stirilor. Ei nu au nici o atributie in acest sens!

Unul dintre motivele invocate de Tudor Giurgiu este proportia mult prea mare de stiri politice.

Care este proportia ideala? Cind mi-a comunicat Tudor Giurgiu viziunea lui?

Spune ca v-a informat intr-o analiza din 22 noiembrie.

Domnule, noi am tot discutat diverse lucruri. Dar eu cred ca, prin lege, noi trebuie sa informam asupra a tot ceea ce este de interes public. Evenimentele politice sint de interes public, oamenii au dreptul sa stie ce se intimpla pe scena politica. Nu poti scoate politica din „Jurnal". Dar pe cine deranjeaza stirile politice?

Giurgiu a invocat tocmai neglijarea unor produse.

Vreau sa va spun ca Jurnalul a fost lansat in martie 2006 si n-a avut parte de nici un fel de promovare si a fost tacit sabotat in acest fel. Eu cred ca un nou format de jurnal are dreptul la mai mult timp pentru consolidarea pe piata si la mai mult sprijin din partea institutiei. Scaderea din ianuarie cu 0,4 rating este justificata de schimbarea publicului, ceea ce Giurgiu recunoaste ca si-a dorit.

De ce tocmai acum?

Vad ca a cerut la Guvern o marire de taxa.

Deci credeti ca a existat scenariul „Culcer contra taxa"?

Eu am aceasta suspiciune.

Cu ce materiale ati deranjat PNL?

Tudor mi-a facut la un moment dat reprosuri cu privire la un interviu facut cu Tariceanu si Oana Marinescu la un congres PNL din 12 ianuarie. Sper sa-si aminteasca.

Ce reprosuri?

Ca nu am fost echilibrati. Dar cred ca am deranjat prin faptul ca televiziunea nu a basculat intr-o anumita directie. Anumiti oameni n-ar fi trebuit sa apara. Uitati-va la furia care s-a declansat dupa ce l-am invitat pe Traian Basescu la TVR. Dar era normal sa fie invitat.

De ce ati monopolizat toate interviurile importante?

Eu si Tudor Giurgiu am convenit ca interviurile cu miza mare sa le fac eu.

Un alt repros e legat de leadership, nu stiti sa comunicati cu oamenii. Giurgiu a dat exemplul fetei de la meteo, care a fost inlocuita de ziua ei fara sa i se spuna…

E putin cam caraghioasa situatia. Deci de asta sint demisa, din pricina Albertinei?

Era doar un exemplu.

Dar faptul ca eu aflu dintr-o conferinta de presa ca sint demisa cum se numeste? Leadership?