Editura ZIUA lanseaza astazi volumul "De la viziune la realitate. Pe drumul spre unificarea Europei" care cuprinde discursurile actualului presedinte al Parlamentului European Hans-Gert Pottering. Cartea va fi lansata oficial la Bruxelles, in prezenta lui Hans-Gert Pottering, la ora 17.00, in Salonul de dineu al Presedintelui Parlamentului European si va fi marcata si printr-un supliment special al ziarului ZIUA.
La lansare va participa directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, alaturi de oficiali europeni si romani printre care si ministrul roman de Externe Mihai-Razvan Ungureanu care se va afla la Bruxelles unde are o serie de intrevederi la nivelul conducerii Parlamentului European. Intalnirile au loc in contextul participarii ministrului afacerilor externe la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE). Astfel, ministrul afacerilor externe va avea intalniri cu Hans-Gert Poettering, presedintele Parlamentului European, Graham Watson, Presedintele Grupului Liberal (ALDE) din Parlamentul European, si cu Harald Romer (Danemarca), noul secretar general al Parlamentului European. CU aceasta ocazie va fi lansata si o editie speciala in limba engleza a ziarului ZIUA, dedicata aparitiei in limba romana a volumului de discursuri al lui Hans-Gert Pottering.
"Un spirit european"
Academicianul Eugen Simion apreciaza contributia lui Hans-Gert Pottering astfel: "un politician care gandeste constructia actuala si viitoare a Europei, inainte de orice, ca o comunitate de valori. O comunitate care se bazeaza pe cateva concepte fundamentale: democratie, religie, cultura, drepturile individului... Regasesc aceste concepte in discursurile sale stranse, acum, sub titlul —De la viziune la realitate. Pe drumul spre unificarea Europei". Aceste concepte si altele care, dupa acest —european —german" - cum singur isi spune, - trebuie sa intre in ecuatia noii Europe. M-a interesat, ca —european - roman", sa vad cum gandeste el ideea natiunii si, in genere, cum vede viitorul natiunilor in Europa viitoare. O gandeste, pot spune, bine, crede ca natiunile nu dispar in comunitatea europeana si are dreptate pentru ca, daca ar disparea, ar disparea in chip fatal culturile nationale, adica diversitatea, identitatea, un sistem de valori inconfundabile. Armonizate, acestea pot asigura continuitatea si bogatia culturala a lumii europene".
"Ideal ar fi ca interesele comunitare sa nu sacrifice interesele, valorile, traditiile nationale. Oricum, imi place sa descopar in gandirea politica a actualului presedite al Parlamentului European o grija constanta pentru diversitatea culturilor nationale si cultivarea valorilor comune ale spiritului european" - mai arata Eugen Simion.
Strategia post-aderare, gata in aprilie
Editia speciala in limba engleza a ZIUA prezinta pe larg evolutia alcatuirii strategiei post-aderare a Romaniei, alaturi de interviuri cu Hans-Gert Pottering si Mihai Razvan Ungureanu.
Strategia post-aderare a Romaniei, care va trasa principalele directii de dezvoltare economica si sociala a Romaniei in urmatorii ani, va fi gata pana la 15 aprilie 2007. Data limita a fost stabilita la jumatatea lunii februarie a acestui an, in cadrul unei intalniri avute de premierul Calin Popescu Tariceanu cu liderii partidelor politice parlamentare. Intalnirea a fost precedata de mai multe runde de discutii la nivel de specialisti, de experti. La intalnirea din 14 februarie 2007 s-a gasit un consens asupra liniilor directoare ale viitoarei strategii, liderii partidelor si seful Executivului optand asupra unei formule care sa vizeze elaborarea a doua documente: un document cu caracter predominant politic, care sa reflecte liniile strategice ale dezvoltarii Romaniei in perioada post-aderare, precum si ale obiectivelor din aceasta perioada, si un document mai degraba tehnic, care va viza domenii mai restranse. (G.D.)