Pierderea Senatului este principala problema politica cu care se confrunta in acest moment coalitia guvernamentala. O problema care, in mod surprinzator, lipseste cu desavirsire de pe agenda PNL si PD.

Cu euroalegeri la termen sau nu, cu referendumuri sau nu, Cabinetul Tariceanu risca sa guverneze in domenii-cheie dupa cum va decide multriplul de „V" din Senatul Romaniei: Vacaroiu - Voiculescu - Vadim. Justitie, aparare, externe si educatie sint doar citeva dintre domeniile pentru care ultimul cuvint le revine senatorilor. Camera in care opozitia a preluat puterea, dupa ultimul Triplu Axel politic executat, la un semn, de hocheistul Felix.

Primul exercitiu de putere al tripletei PSD-PC-PRM a fost facut pe seama ministrului Justitiei, prin motiunea anti-Macovei. Virf de lance, Dan Voiculescu, care isi cauta prin Justitie onoarea de turnator cinstit si patriot.

La acest asalt, care a semanat mai mult cu o rebeliune in inchisoare - vezi si votul la patru bile, au pus umarul si citiva liberali de bine. Mai mult, premierul Tariceanu nu a parut deloc marcat de faptul ca ajunge sa aplice la Palatul Victoria strategia pe Justitie impusa de opozitie. Mai mult, el s-a grabit sa-i ceara ministrului Monica Macovei sa faca rapid un plan de aplicare a prevederilor motiunii.

Pe cale de consecinta, prima lovitura s-a dat in Comisia juridica din Senat, unde noua achizitie a Partidului Conservator Rodica Stanoiu a reusit sa impuna un amendament prin care procurorul general si sefii DNA vor fi numiti la propunerea CSM. Amendamentul are 100% sanse sa treaca si de plen. Asta pentru linistea multor alesi care se simt cu sabia Justitiei deasupra conturilor.

PSD a anuntat ieri ca va depune o noua motiune simpla in cursul acestei saptamini. In vizor, un alt ministru democrat, cel al Educatiei, Mihail Hardau. Cum si aceasta se va depune tot la Senat, poate fi considerata ca si adoptata. Iar cum motiunile au caracter obligatoriu pentru Executiv, Tariceanu va trebui sa adapteze si programul de guvernare pe Educatie dupa gustul opozitiei. Incet-incet, PSD-PC-PRM pot schimba tot programul de guvernare, luind minister cu minister. Ce-i poate opri?

In loc sa caute solutii pentru iesirea din clenci, partidul condus de Tariceanu incurajeaza atitudinea de starleta a baiatului destept Dan Voiculescu. Reprezentantii PNL au votat si ei pentru numirea lui Felix in fruntea Comisiei parlamentare de ancheta a presedintelui Basescu. Cot la cot cu opozitia. Ca de altfel la toate voturile importante pe care le-a dat PNL in ultimul timp. Cum PC nu mai poate sa joace rolul de „solutie imorala" in opozitie, PNL pare hotarit sa-si asume el aceasta ipostaza. Ba si pe cea ipocrita, totodata. Este la putere si voteaza cu opozitia. Guverneaza cu PD in Camera si cu PSD-PC-PRM in Senat. Tariceanu a devenit un fel de perpetuum mobile la doua capete. Cu tot cu papion.

In aceasta noua dezordine politica, democratii sint doar cantitate neglijabila. Asteptind sa le vina totul pe tava de la Cotroceni, Boc si compania pun si ei umarul, fara sa-si dea seama, la disolutia coalitiei guvernamentale.