Datoriile de recuperat ale sucursalelor de distributie au crescut dupa privatizare, iar numarul deconectarilor a scazut.

Trei dintre cele patru sucursale de distributie a energiei electrice care nu mai apartin statului au de colectat datorii mai mari decit inainte de privatizare. Mai mult, valoarea incasarilor a scazut, ca si numarul deconectarilor. „In 2005, creantele de recuperat se ridicau la valoarea de 87 de milioane de euro cumulate pentru Enel Electrica Banat si Enel Electrica Dobrogea. In 2006, datoriile au crescut la 117 milioane de euro", ne-au declarat reprezentantii companiei italiene. In cazul Electrica Oltenia, detinuta majoritar de grupul ceh CEZ, datoriile de recuperat au o valoare aproape dubla comparativ cu momentul privatizarii. „Soldul creantelor din energia electrica a crescut de la 155,6 milioane de lei in septembrie 2005 la 277,6 milione lei in prezent", spune Emi Mitrofan, director financiar al Electrica Oltenia. Incasarile sucursalei au scazut de la 117 milioane de lei in 2005 la 107 milioane la inceputul acestui an. Reprezentantii Eon Moldova nu ne-au oferit nici o informatie motivind ca este vorba despre „cifre confidentiale".

Sucursalele cauta explicatii pe calea ferata

Explicatiile celor doua companii ne trimit catre CFR. „Cresterea soldului este datorata in primul rind creantei CFR", spun reprezentantii CEZ Electrica Oltenia. Enel prezinta o situatie inca mai grava cu trimitere tot catre compania de transport feroviar. „Valoarea datoriei CFR (n.red. - 37 de milioane de euro) depaseste jumatate din programul nostru de investitii. Nu putem lua nici o masura pentru a recupera aceasta datorie deoarece sintem constienti de faptul ca SNCFR asigura un serviciu esential pentru populatie", ne-au spus reprezentantii companiei italiene.

In opinia unui specialist in colectare debite, vinovate pentru cresterea datoriilor de recuperat sint chiar sucursalele de distributie. „Exista o frica de a gestiona aceste situatii pe care noi nu reusim sa o intelegem. Se prefera sa se vinda in continuare energie electrica unor colosi industriali care nu o platesc nutrindu-se slaba speranta ca, pina la urma, situatia se va schimba", ne-a spus Iulian Urban, presedintele companiei de recuperare debite Urban si Asociatii. Lipsa unor departamente specializate in recuperarea debitelor este o alta explicatie. „O alta problema extrem de serioasa este data si de lipsa acuta a unor angajati care ar trebui sa lucreze pe postul de Credit Control si care sa cunoasca piata colectarii", a adaugat Urban. Compania lucreaza cu doua din cele patru sucursale de ditributie privatizate.

Mai intelegatori cu datornicii

Desi sumele de recuperat au crescut simtitor, numarul deconectarilor a scazut in cazul CEZ si Enel. Cind era de stat, Electrica Oltenia deconecta lunar in 2005 aproximativ 6.000 de abonati. La finele anului trecut (cind societatea era privata) media lunara a scazut la doar 5.300 de deconectari. Pe intregul an 2006, CEZ a aplicat aceasta sanctiune unui numar de 63.630 de clienti. Enel Electrica Dobrogea a deconectat in 2006 de doua ori mai putini consumatori decit in 2005 ( 1.500 fata de 2.900). „Media deconectarilor este mai scazuta decit inainte de privatizare, insa trebuie sa administram operatiunile astfel incit sa recuperam datoriile de comun acord cu abonatii", explica cei de la Enel.

Cind s-au vindut In martie 2005, compania italiana Enel a devenit actionar majoritar al Electrica Banat si respectiv Electrica Dobrogea platind 112 milioane de euro. Italienii au platit 35,1 milioane de euro pentru 24,6% din actiunile celor doua filiale. In urma majorarii capitalului (n.r. - cu 76,7 milioane de euro), Enel a adunat 51% din titlurile celor doua sucursale de distributie a energiei electrice. Restul de 49% din actiuni apartin in continuare Electrica SA. Cehii de la CEZ au preluat tot in 2005 pachetul majoritar al Electrica Oltenia. Compania a platit pentru pachetul de 24,62% achizitionat direct 47,4 milioane de euro. Cehii au dobindit controlul asupra pachetului majoritar dupa ce au majorat capitalul sucursalei cu 103,6 milioane de euro.