Liderii avocatilor romani apreciaza ca proiectul de Cod Penal lansat spre dezbatere publica, la sfarsitul saptamanii trecute, de ministrul Justitiei Monica Macovei, este un pas inainte pentru legislatie, dar dezaproba modul in care este promovat aces
Liderii avocatilor romani apreciaza ca proiectul de Cod Penal lansat spre dezbatere publica, la sfarsitul saptamanii trecute, de ministrul Justitiei Monica Macovei, este un pas inainte pentru legislatie, dar dezaproba modul in care este promovat acest nou act normativ. Calin Zamfirescu (foto), presedintele Uniunii Avocatilor din Romania (UAR), a declarat ieri ca proiectul de Cod Penal "este deasupra celui suspendat, fiind de bun augur pentru legislatia romaneasca". Acest nou proiect va inlatura cu totul riscul intrarii in vigoare a celui suspendat apreciat ca fiind "o catastrofa".
In ansamblu, Zamfirescu a sustinut ca acest proiect de act normativ este un pas inainte, perfectibil, necesar sa fie armonizat si cu Codul de procedura penala la care se lucreaza in prezent. Ca un aspect negativ, Calin Zamfirescu a aratat ca proiectul Codului penal pastreaza latura conservatoare, fiind necesar totusi sa se dea dreptul judecatorului de a-si aplica "convingerea intima" referitoare la o anumita situatie. "As sugera ca limitele pedepselor sa fie si mai largi pentru a lasa judecatorului posibilitatea de a individualiza pedepsele. Este adevarat ca in Romania judecatorul nu poate crea drept, dar trebuie sa se puna accent si pe criteriile sale de apreciere a acestor pedepse", a declarat Calin Zamfirescu.
Presedintele UAR a dezaprobat faptul ca bransa pe care o reprezinta nu a fost consultata cu privire la acest proiect de act normativ. "Nu am fost consultati. Mai nou, maniera in care politicul consulta specialistii este de afisare pe site", a spus acesta. De asemenea, nemultumit de modul de promovare a acestui proiect legislativ s-a declarat si presedintele Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu. "Ca entitate, nici nu figuram in sistemul judiciar. Ori de cate ori sunt reuniuni si se discuta probleme importante, pe noi nu ne cheama. Probabil ca le este teama de atitudinea critica a noastra si au astfel tendinta de a tutela Justitia", a declarat Iordanescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.