Miine, impreuna cu „Cotidianul", veti primi „Cartea Noptilor", un roman care a primit sase premii in Franta.

In „Cartea Noptilor" Sylvie Germain deapana un secol din viata unei familii. Nu e o familie obisnuita, asa ca nici intimplarile printre care se strecoara timp de o suta de ani nu sint deloc comune. Daca ar fi ca toate bizareriile din care se infiripa viata familiei Peniel sa se innoade undeva, s-ar lega toate de Victor Flandrin Peniel, tata a cincisprezece copii si sot a patru femei, toate atacate de molima suferintei. Victor Flandrin Peniel isi poarta urmasii in-tr-o calatorie care porneste pe un riu si se termina intr-o ferma din Flandra.

In timp, lunga calatorie a clanului Peniel e bruiata de razboaie, incepind cu cel franco-prusac si terminind cu al Doilea Razboi Mondial. Convoiul Peniel se preumbla ca in vis printr-o Franta atinsa de flagelul mortii, cutremurator de pustie si insuportabil de frumoasa in pustietatea ei.

Infasurata intr-un giulgiu de legenda medievala, povestea familiei Peniel are toata tensiunea pe care poate s-o intretina combinatia dintre iubire, moarte, nebunie, erotism si nedreptate. De aici si accentele de tragedie greceasca „on the road". Sau de opera baroca incovoiata sub greutatea propriei tesaturi. „Cartea Noptilor" e lucrata din contraste naucitoare: e lirica si brutala, realista si suprarealista, concentrata si polimorfa, senina si grotesca.

Concentratia de obsesii pe pagina nu e intrecuta decit de cea a imaginilor, care par ca plutesc, desprinse din cea mai frumoasa carte cu povesti si demoni.

Citeste mai mult: