Judecata a avut loc vineri. In opinia reprezentantilor romilor, jurnalistii sunt subiectivi, influentati politic si neprofesionisti. Ziaristilor li s-a reprosat utilizarea unor cuvinte si expresii precum "tigan", "palate cu turnulete", "tuciuriu", "t
Judecata a avut loc vineri. In opinia reprezentantilor romilor, jurnalistii sunt subiectivi, influentati politic si neprofesionisti. Ziaristilor li s-a reprosat utilizarea unor cuvinte si expresii precum "tigan", "palate cu turnulete", "tuciuriu", "tiganie" etc. In sapte zile lucratoare jurnalistii vor afla sentinta. Care insa se stie practic inca de pe acum. Conform traditiei, staborul te poate condamna la plata unor amenzi care sunt incasate de judecatori.
Staborul care a avut menirea sa judece jurnalistii a fost lipsit de consistenta atat in esenta cat si in forma. Staborul, sau mai exact Kriss Romano, este un tribunal traditional care functioneaza pe baza unor reglementari nescrise, dar respectate cu sfintenie. In cazul staborului de vineri o serie din aceste reglementari au fost incalcate, astfel rezultatul judecatii a fost viciat.
Una dintre aceste incalcari s-a referit la derularea procesului cand "le este interzis femeilor sa ia cuvantul". "In cazul nerespectarii, vor fi amendate sau gonite din zona unde are loc judecata", se arata in codul de procedura al bulibasei din Craiova. De asemenea nu a fost pusa in aplicare o alta regula de baza a staborului. Este vorba de blestemele asupra copiilor, cu carne de porc grasa, cu picioarele in apa cu cruce facuta si in genunchi. Nici numarul juratilor nu a fost cel stabilit de regulile unui stabor. Astfel jurnalistii ar fi trebuit judecati de catre cel putin cinci "magistrati". Nu a fost asa. Au fost doar doi. Avand in vedere acestea, staborul convocat de Romani Criss este practic recuzabil.
Metode tipice dictatorilor
Derularea procesului in sine a fost o adevarata mascarada si a semanat in cele mai mici detalii cu procesul sotilor Ceausescu. Partea vatamata, "procurorul", judecatorii, dar si avocatii paratilor au stiut sentinta inainte sa inceapa procesul. Totul a fost o formalitate. Paratii au fost chemati pentru a indeplini o simpla procedura. Presedintele staborului extraordinar a fost desemnat bulibasa (care este si el jurnalist si editor de ziar) din cartierul craiovean "Fata Luncii", Vasile Velcu Nazdravan. Calitatea de parte vatamata, grefier si procuror a fost asigurata de coordonatoarea Romani Criss, Cezara David. Apararea a fost asigurata de coordonatorul Agentiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma (acuzat si el la randul lui in calitate de jurnalist) si reprezentanta Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
In conditii normale, staborul convocat de Romani Criss trebuia sa respinga acuzatiile fara nici o dezbatere. In nici un cod penal democratic nu se vorbeste despre vina colectiva, iar in cazul de fata partea vatamata a cerut pedepsirea tuturor jurnalistilor, chiar si a celor care nu au scris in viata lor vreun cuvant despre romi. Practic, staborul condus de Vasile Velcu Nazdravan a acceptat sa judece un caz in care pe baza unei vine colective imaginate au fost pusi la zid toti jurnalistii.
Cine i-a judecat pe jurnalisti
Folosind termeni ai justitiei moderne, presedintele instantei a fost bulibasa din Craiova, Vasile Velcu Nazdravan. Legenda spune ca stramosii lui Nazdravan, care este si liderul Uniunii Romilor din Craiova, au comis un atentat, la Belgrad, asupra Printului Nikolaev al Bulgariei, pe care l-au jefuit. Eroii acestei aventuri sunt Sanatescu si Velcu, originari din Serbia. Ei au fost nevoiti sa treaca Dunarea si sa se stabileasca in Romania, la Cladova si Scapau, judetul Mehedinti. Urmasii lor au pus bazele vestitului cartier "Fata Luncii" din Craiova. Nazdravan este implicat intr-o serie de activitati in sprijinul comunitatii rome din Oltenia. El a incercat sa produca si un film care i-a trezit interes actorului si regizorului Adrian Pintea.
Vasile Velcu Nazdravan este cuscru cu Silvian Filoti Fulguta, presedintele executiv al Comunitatii Etniei Romilor din Romania si membru de seama al Neamului Miclestilor. Nazdravan, pe vremea comunistilor, a fost sofer de basculanta. El a editat chiar si un ziar care se adreseaza romilor din cartierul craiovean "Fata Luncii". Din colectivul de redactiei fac parte, printre altii, nume sonore ale comunitatii precum Ion Guvernator, Serban Constantin, Vasile Unguru, Daniel Radulian, Ghita Radulian si Gheorghe Bonculescu.
Proceduri viciate
Citatia staborului care a judecat comunitatea jurnalistilor a fost transmisa redactiilor prin fax si posta electronica. Citind cu atentie textul citatiei observam ca procedurile, atat cele "civile" (ale statului n.r.) cat si cele traditionale sunt viciate.
Citatia a fost trimisa de partea vatamata si nu de stabor asa cum era normal, iar sentinta a fost practic data inainte de judecata: jurnalistii sunt subiectivi, influentati politic, superficiali, nu sunt obiectivi in relatarile despre romi, renunta la principiile codului deontologic in favoarea cresterii vanzarilor, perpetueaza stereotipurile si neprofesionalismul: "Ne-am saturat! Imaginea romilor promovata in presa romaneasca ne determina sa chemam in stabor (judecata informala) comunitatea jurnalistilor. Cerere de chemare in judecata: jurnalistii sunt subiectivi, influentati politic, superficiali - nu sunt obiectivi in relatarile despre minoritatea noastra si renunta la principiile codului deontologic in favoarea cresterii vanzarilor. Noi, romii, ii acuzam pe jurnalisti de perpetuare de stereotipuri si neprofesionalism. Prezumtia de nevinovatie este valida, iar juratii din stabor sunt cei care vor stabili verdictul.
Obiectul cauzei: romii in presa romaneasca - stereotipuri sau realitate?
Reclamant prin avocat: Romani CRISS si Agentia de Monitorizare a Presei.
Parat prin avocat: comunitatea jurnalistilor.
Judecator: surpriza.
Reclamantul va depune dovezi (inscrisuri, martori, etc) in sprijinul afirmatiilor sale, urmand ca paratul sa prezinte dovezi in apararea sa. Se va intra in dezbaterea cauzei si se vor analiza studii de caz. Dupa care instanta se retrage pentru deliberare (timp in care se serveste cafeaua).
Juratii (participantii la stabor) vor da verdictul si vor expune motivele hotararii.
Concluziile staborului vor fi redactate de grefier, Cezara David, si transmise, ulterior, partilor, in termen de sapte zile lucratoare.
Prezenta la stabor e obligatorie in urma primirii invitatiei (in caz contrar consideram ca va asumati toate capetele de acuzare)".
Nazdravan nu stie daca e tigan sau rom
Judele staborului exceptional care a avut menirea de a condamna comunitatea jurnalistilor, Vasile Velcu Nazdravan are o pagina de Internet (http://www.unirroma-nazdravan.ro/romana/index.htm) unde descrie pe larg cum decurge staborul.
Interesant este ca, desi la staborul de vineri a militat pentru folosirea in exclusivitate a cuvantului "rom", respectiv "kriss romano" pe site-ul administrat de Nazdravan nu sunt folosite aceste expresii ci "judecata tiganeasca" si "tigani". "Judecata tiganeasca: juriul este format din tiganii batrani si cu caracter deosebit. Numarul juratilor este impar, minim cinci si maxim 11. Nu se pot judeca crimele (acestea se judeca de catre autoritatile statului). Pentru orice alte cauze se poate apela la judecata tiganeasca. Desfasurarea judecatii are loc pe teritorii neutre fata de partile care o solicita, daca evenimentele au o gravitate mare. In timpul judecatii le este interzis femeilor (care nu sunt in cauza) sa ia cuvantul. In cazul nerespectarii, vor fi amendate sau gonite din zona unde are loc judecata. Pentru elucidarea unor cazuri se practica juramantul tiganesc care este format din: blestesteme asupra copiilor, cu carne de porc grasa, cu picioarele in apa cu cruce facuta si in genunchi. Nu este permis sa se jure amandoua partile. Daca una din parti s-a jurat si nu este adevarat, ea si-a luat pacatul, si i se ia in consideratie juramantul facut. Juramantul este valabil numai daca partile solicitante nu au martori. Pedepsele sunt de regula banesti sau de parasire a locului unde stau, in caz de adulter. Sunt cazuri cand vinovatul paraseste doar o perioada locul unde a savarsit fapta. Alte situatii care necesita judecata tiganeasca: cand femeia isi inseala barbatul, cand un barbat insurat face avansuri unei fete necasatorite, cand o fata este logodita cu un barbat si o fura altul (neinsurat). Si la ora actuala se practica obiceiul taierii nasului la femei (atunci cand acestea comite un adulter)", descrie Nazdravan institutia pe care o conduce.
Articole fara "tigani" si "stabor"
Una dintra acuzatiile aduse jurnalistilor de catre staborul ad-hoc a fost aceea ca in presa se foloseste expresia "tigani". Ziaristilor li s-a atras atentia ca in viitor sa nu foloseasca nici cuvantul "stabor" pentru ca aceasta expresie nu este egala cu judecata traditionala tiganeasca. In acest sens redam definitiile celor mai importanti termeni referitori la minoritatea romilor.
"Tigan, tigani" 1. Persoana ce face parte dintr-o populatie originara din India si raspandita in mai toate tarile Europei, traind in unele parti inca in stare seminomada. 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele. (sursa: Dictionarul explicativ al limbii romane)
Rom, romi, sinonim Tigan. " Din tiganeasca - rom "om". (sursa: Dictionarul explicativ al limbii romane)
Stabor "argou folosit de puscariasi, a intrat in vocabularul cotidian la inceputul anilor '50 din secolul trecut. (sursa: Vasile Velcu Nazdravan, presedinte de stabor la condamnarea jurnalistilor din Romania)
Kriss romano "instanta traditionala tiganeasca". (sursa: Vasile Velcu Nazdravan)
"Decaderea" lui Sabbagh
Cea mai grava decizie a staborului a fost decaderea din calitatea de jurnalist a realizatorului emisiunii "112" de la postul de televiziune Prima, Cristian Sabbagh. Vina jurnalistului este ca in cazurile de infractiuni filmate cu precadere in cartierul Ferentari produsul jurnalistic nu raspunde la cele cinci intrebari ale stirii. Decizia staborului este rezultatul unei erori judiciare. Practic, s-a omis consultarea unui expert in domeniu, care le-ar fi explicat ca este vorba despre o emisiune si nu despre un gen de jurnalistic: stirea. In ciuda deciziei extrem de dure pronuntata de staborul ad-hoc, membrii acestuia nu au denuntat faptele jurnalistului la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. In alta ordine de idei, decizia staborului prezidat de bulibasa din Craiova, Velcu Nazdravan nu are putere executorie asupra condamnatului pana ce acesta nu se va declara rom.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.