Conform unei firme de studii de piata, Vista era folosit, in februarie, pe 0,93% dintre calculatoarele din toata lumea, in timp ce venerabilul Windows ’98 se mai afla, inca, pe 1,5% din PC-uri.

Vista era folosit pe mai putin de 1% din calculatoarele monitorizate in februarie de catre Net Applications Inc., ceea ce face ca sistemul de operare sa fie, deocamdata, in spatele Windows ’98, folosit inca pe 1,5% dintre calculatoare, relateaza Computerworld.

Compania de studii de piata sustine ca Vista a avut, in februarie, o cota exacta de 0,93%. Windows XP continua sa conduca in preferinte, cu 84,3%, urmat de Windows 2000, cu 4,8%. MAC OS X rulat pe masini PowerPC a avut 4,3%, in timp ce OS X rulat pe mai noile PC-uri Intel era folosit in proportie de 2,1%.

Net Applications colecteaza datele folosite in studii din reteaua sa de peste 40.000 de site-uri web.

Cota Vista pe PC-urile conectate la Internet in februarie - la o luna dupa lansarea sa pentru clientii casnici si la trei luni dupa lansarea sa pentru afaceri - reprezinta o crestere mare fata de ianuarie, cind era folosit pe doar 0,2% dintre PC-uri. La timpul respectiv, se afla in spatele Windows ME, al Windows NT, care are deja 13 ani, si al mai multor distributii de Linux.

Abia in 2009

„Marea intrebare este daca si cind vor schimba masele sistemul de operare? In timp ce Microsoft a intirziat cu lansarea Vista pe piata, Apple a profitat si acum se afla la o cota de piata de 6,38%. Se pare ca piata prefera Vista pe calculatoarele cumparate noi, insa nu exista un procent semnificativ de utilizatori care sa faca upgrade la Vista pe PC-urile existente. Ma astept ca acest trend sa continue in 2007", spune Vince Vizzacarro, analist in cadrul Net Applications.

O parte a analistilor din piata au prognozat ca, in pofida intentiei Microsoft de a cheltui jumatate de miliard de dolari pentru popularizarea Vista, schimbarea sistemului de operare de la XP la Vista se va petrece, masiv, abia in 2009.

Mai slab decit XP in prima saptamina

Statisticile pentru prima saptamina a lunii februarie (Vista s-a lansat oficial la 31 ianuarie), efectuate de compania de cercetare Current Analysis, au aratat ca vinzarile de PC-uri cu Vista preinstalat au crescut cu 173% fata de saptamina anterioara.

Vinzarile de PC-uri au fost mai mari, de asemenea, cu 67% fata de aceeasi saptamina a anului trecut.

Comparativ insa, o alta firma de cercetare de piata, NPD Group Inc., a descoperit ca vinzarile Vista au fost cu 60% mai mici, fata de vinzarile XP in prima saptamina de la lansare, cu cinci ani inainte.

Nici unul dintre grupuri nu a lansat statistici pentru saptaminile care au urmat, cu toate ca in curind este asteptata, de la NPD, o statistica pe vinzarile din prima luna.

12% anul acesta Michael Silver, analist in cadrul Gartner Inc., a prognozat ca doar 12% dintre calculatoarele folosite in lume vor rula Vista pina la sfirsitul anului, chiar daca aproape trei sferturi dintre PC-urile livrate in acest an vor veni cu noul sistem de operare. El a estimat insa ca Vista va avea mai multi utilizatori decit XP in 2009, cind va rula pe 55% dintre PC-urile din lume (exceptind clientii business).