Kazimierz Nycz (in varsta de 57 de ani)a fost numit, in 2004, de fostul Suveran, Ioan Paul al II -lea, episcop al orasului Koszalin-Kolobrzeg, din nordul Poloniei, fiind considerat drept o personalitate care nu a avut legaturi cu serviciile secrete
Kazimierz Nycz (in varsta de 57 de ani)a fost numit, in 2004, de fostul Suveran, Ioan Paul al II -lea, episcop al orasului Koszalin-Kolobrzeg, din nordul Poloniei, fiind considerat drept o personalitate care nu a avut legaturi cu serviciile secrete din perioada comunista. Scandalurile privind trecutul patat al unor preoti s-au tinut lant, motiv pentru care Biserica Catolica a decis infiintarea unei comisii de ancheta care sa investigheze daca reprezentantii sai au colaborat sau nu cu fostele servicii secrete. In paralel, o carte publicata recent la Varsovia de preotul Tadeusz Isakowicz-Zaleski face dezvaluiri despre clericii polonezi care au colaborat cu politia politica. Noul arhiepiscop de Varsovia este insa prezentat drept un cleric total incoruptibil, politia secreta comunista fiind nevoita sa renunte la tentativele de recrutare a acestuia, dupa mai multi ani in care a incercat sa gaseasca modalitati de a-l santaja. Nycz, care a organizat calatoriile la Cracovia ale Papei Ioan Paul al II-lea, s-a aflat sub supravegherea stricta a politiei politice incepand din 1978 si pana in 1986, sustine autorul cartii. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.