Aflat de 13 ani in fruntea Uniunii, candidatul unic Marko Bela s-a prezentat in fata Congresului cu un mesaj de unitate, din care nu au lipsit accentele radicale. "Multi politicieni romani nu vor sa recunoasca nici azi, desi fara noi, 1 ianuarie 20
Aflat de 13 ani in fruntea Uniunii, candidatul unic Marko Bela s-a prezentat in fata Congresului cu un mesaj de unitate, din care nu au lipsit accentele radicale. "Multi politicieni romani nu vor sa recunoasca nici azi, desi fara noi, 1 ianuarie 2007 ar fi fost la fel ca orice prima zi a unui an nou: am fi sperat ca ceva se va schimba. (...) Fireste, sa fim sinceri, nu putem astepta multumiri pentru asta, fiindca nu am muncit <<dezinteresati>> pentru integrarea europeana: numai asa am putut duce si comunitatea noastra maghiara in Uniunea Europeana, si numai astfel am putut face primul pas important spre lichidarea urmarilor Trianonului, respectiv spre o noua comuniune maghiaro-maghiara!", a afirmat Marko Bela, potrivit Mediafax. El a mai spus ca vrea sa-si asume in continuare rolul de lider al UDMR pentru a construi "trainic convietuirea maghiaro-maghiara". "Pentru ca nici la Bors, nici la Petea, nici la Nadlac, nici in sufletele noastre sa nu mai existe niciun fel de frontiere. Pentru a fi in continuare ardeleni si totodata sa ramanem maghiari. Ca sa facem loc tinerilor!", a exclamat liderul UDMR. In cele din urma, Marko Bela a fost ales cu 436 de voturi pentru si 42 impotriva.
"Aceasta politica trebuie sa inceteze"
Discursul autonomist fluturat de seful Uniunii in cele doua zile de Congres, a atras critici atat din zona Opozitiei, cat si a Puterii. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca Marko Bela ar trebui sa se hotarasca daca discursul autonomist legat de competitia interna din cadrul Uniunii este discursul pe care il poate folosi si ca viceprim-ministru al Guvernului. Geoana a mai spus ca UDMR are oricand libertatea sa iasa de la guvernare daca apreciaza ca partenerii de coalitie nu isi vor respecta angajamentele cu privire la adoptarea Statutului minoritatilor. La randul sau, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a afirmat ca UDMR ar trebui sa renunte la politica pe care o promoveaza, mentionand ca Romania este o tara care face "exces de zel" in respectarea drepturilor minoritatilor nationale. Orban a mentionat ca in Constitutie nu exista decat o singura forma de autonomie, si anume cea administrativa locala. "Nu stiu ce ar putea cere UDMR, pentru ca orice ar fi, ar fi nelegitim", a adaugat vicepresedintele liberal. "Aceasta politica a UDMR trebuie sa inceteze", a mai spus Orban. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.