Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS) indemnizatia de nastere se poate solicita in termen de 180 de zile de la nastere, daca mama copilului a participat de cel putin patru ori la controlul obligatoriu al sarcinii. Valoarea indemn
Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS) indemnizatia de nastere se poate solicita in termen de 180 de zile de la nastere, daca mama copilului a participat de cel putin patru ori la controlul obligatoriu al sarcinii. Valoarea indemnizatiei este de 244 euro, iar in cazul gemenilor, de 322 euro.
Indemnizatia de maternitate este in valoare de 70% din salariul de baza lunar al mamei, conditia pentru a putea beneficia de aceasta fiind aceea de a fi realizat in ultimii doi ani un stagiu de cotizare de 180 de zile, a nascut in 42 de zile dupa ce statutul de asigurat se incheiase sau, in ultimii doi ani, a urmat cursurile liceale sau universitare intr-o institutie publica de invatamant. Stagiul de cotizare de 180 de zile permite beneficierea de indemnizatie si daca este un stagiu intrerupt. In Ungaria, durata concediului de maternitate este de 24 de saptamani, din care 28 de zile se acorda obligatoriu inainte de nastere. Indemnizatia pentru cresterea copilului este in valoare de 70% din salariul de baza al mamei, insa nu poate depasi 260 euro. Conditiile ce trebuie indeplinite de parinte pentru a se putea beneficia de acesta alocatie sunt: sa fi realizat in ultimii doi ani un stagiu de cotizare de 180 de zile sau sa fi urmat cursurile liceale sau universitare intr-o institutie publica de invatamant, si sa creasca copilul in familie, in Ungaria.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.