Toate inspectiile de la cluburile din Capitala, cei mai mari datornici din fotbal, au fost sistate, sustine Cristian Stoina, director in Directia Finantelor Publice Bucuresti. Iar datoriile acumulate de fostele asociatii non-profit nu se mai fac publice fara semnatura ministrului Sebastian Vladescu. Purtatorul de cuvint al ANAF, Dorin Tiganas, sustine ca este vorba de o „decizie politica".

Lupta statului pentru a-si recupera propriile datorii de la cluburile de fotbal din Liga I devine tot mai pregnant un meci pe care-l cistiga doar adversarul, in contextul in care „arbitrii" fluiera impotriva propriului interes. Startul, declarativ, l-a dat fostul presedinte al Agentiei Nationale a Administratiei Fiscale (ANAF) Sebastian Bodu, amenintind cu celebrul zornait de catuse, care ar fi trebuit sa rezoneze in dreptul presedintilor de cluburi. La nivel de fapte, mina Ministerului Finantelor nu a apucat decit maruntisuri, de la imprimante, televizoare si calculatoare la tabele de marcaj nefunctionale, masini de spalat si masini mai vechi decit datoriile fotbalului romanesc. In schimb, la nivelul jumatatii anului trecut, restantele cluburilor se dublasera, de la 30 de milioane de euro la aproximativ 60 de milioane.

MF blocheaza inspectiile

Printre cei mai mari datornici sint cluburile din Bucuresti, Asociatia Fotbal Club Steaua, ajunsa in faliment, avind restante la stat de 12 milioane de euro. Cu toate acestea, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bucuresti, care instrumenteaza cazurile din Capitala, are miinile legate de Ministerul Finantelor. „Toate inspectiile la cluburile din Bucuresti sint sistate. Intrebati Ministerul Finantelor de ce", ne-a declarat directorul executiv al DGFP, Cristian Stoina. Oficialul nu poate demara procedurile legale exact din cauza ministerului de resort, care nu furnizeaza anumite raspunsuri la unele solicitari fara de care nu se poate avansa. „Domnul Stoina cunoaste mai bine situatia pentru ca dinsul instrumenteaza cazul. Probabil ar trebui ca ministerul sa vina cu anumite reglementari", opineaza purtatorul de cuvint al ANAF, Dorin Tiganas.

„Decizie politica"

Mai mult, Ministerul Finantelor ascunde datoriile cluburilor. O data la sase luni, pe site-ul mfinante.ro sint actualizate datoriile catre stat, nu insa si cele ale asociatiilor non-profit, ale caror datorii pot fi furnizate doar cu acordul ministrului. Ceea ce in prezent nu se mai intimpla. „Nu se mai pot dezvalui decit datele existente pe site-ul oficial al ministerului. Asa a decis ministrul. Este o decizie politica", ne-a explicat ofiterul de presa al ANAF, Dorin Tiganas. Iar majoritatea datoriilor cluburilor de fotbal au fost acumulate exact de astfel de societati, lasate ulterior de izbeliste, in timp ce activele lor au fost preluate de alte firme. Sebastian Bodu a acuzat federatia de complicitate si a modificat legislatia astfel incit patronii sa raspunda in solidar pentru datorii, dar a pierdut in instanta in fata lui Gigi Becali, care a pasat actiunile pe numele rudelor, iar datoriile - lui Viorel Paunescu.