Estonienii au votat din fotoliu, in primele alegeri parlamentare online din lume. La Talinn, guvernul lucreaza pe computer, nu cu hirtii, iar cetatenii isi controleaza sanatatea electronic.

Estonia a organizat duminica primele alegeri parlamentare din lume in care majoritatea cetatenilor cu drept de vot au putut vota pe Internet. Votul electronic trebuia exprimat cel mai tirziu cu 3 zile inaintea scrutinului propriu-zis.

Carti de identitate electronice

Avind in vedere stabilitatea si cresterea economica remarcabila a tarii, coalitia actualului premier, Andrus Ansip, are toate sansele sa cistige din nou. Rezultatul alegerilor nu a provocat asadar nici o emotie in tara, mult mai palpitanta fiind premiera votului online. Revolutionarul sistem a putut fi introdus pentru ca 90% dintre estonieni au carti de identitate electronice, cu care au putut accesa site-ul securizat pentru vot. 30.000 de votanti, dintr-un total de 900.000, au ales sa-si exprime optiunea electorala prin intermediul Internetului, mai multi decit era de asteptat. Cei care au votat online, dar si-au schimbat intre timp optiunea, au avut posibilitatea de a-si exprima votul si in modalitatea clasica, buletinul depus in urna urmind sa-l invalideze pe cel electronic.

E-stonia

Gratiei avansului sau tehnologic spectaculos, fostei tari comuniste i se mai spune si E-stonia: parlamentul a decretat accesul la Internet un drept cetatenesc fundamental, guvernul s-a debarasat de birocratie si foloseste documente virtuale, iar estonienii folosesc telefoane mobile si Internet wireless mai mult decit francezii sau italienii. In 1991, cind Estonia si-a recistigat independenta fata de URSS, abia jumatate din cei 1,4 milioane de locuitori ai sai aveau telefon. Acum, bunurile si serviciile de tehnologie avansata constituie un sfert din totalul exporturilor estone.

Doctor online la domiciliu

Populatia are carti de identitate electronice, mici cit un card de credit, pe care le poate utiliza, odata conectate la Internet, pentru plata facturilor, consultatii bancare sau chiar pentru achizitionarea de bilete de autobuz mai ieftine. Soferii platesc parcarea printr-un SMS trimis de pe telefonul mobil si isi pot verifica e-mailul la statiile de benzina, care ofera conexiune wireless gratuita. Estonienii cu probleme de sanatate pot achizitiona minidispozitive numite doc@home (doctor la domiciliu) pentru masurarea zilnica a tensiunii arteriale, a greutatii si a stresului. Acestea trimit datele instantaneu unei baze de date de la policlinica si alerteaza atit medicul, cit si pacientul in cazul constatarii unor probleme.

Guvernul fara hirtogaraie

Administratia centrala estona a adoptat sistemul e-government - in loc sa semneze hirtii, ministrii lucreaza numai la computer. Astfel, sedintele de guvern care durau pina la zece ore au fost reduse la 45 de minute. Ministrii care sint in delegatie pot participa la intruniri prin intermediul Internetului. De asemenea, chiar in timpul derularii acestora, ofiterii de presa pun informatiile pe site-ul guvernului. In 30 de secunde, deciziile executivului ajung apoi la cetatean. La rindul sau, cetatenii pot comenta hotaririle guvernului sau pot trimite propuneri pe site-ul „Astazi, eu decid"; in unele cazuri, legislatia a fost modificata in urma interventiilor de acest gen.