Tot mai multi cetateni moldoveni cumpara carti de identitate romanesti - cu sume care depasesc uneori patru mii de euro -, pe care le folosesc pentru a ajunge in state membre ale Uniunii Europene, acolo unde incearca sa isi gaseasca un loc de munca. Aceasta este noua modalitate de trecere frauduloasa a frontierei dinspre Romania spre state membre UE. Cetateni moldoveni trec legal granita in Romania, de unde cumpara carti de identitate cu ajutorul carora incearca sa ajunga in state europene. Potrivit Mediafax, odata ajunsi in Romania, cetatenii moldoveni contacteaza un intermediar. Acesta cauta cetateni romani care seamana cu clientii lui, ii abordeaza si le ofera peste o mie de euro pentru cartea de identitate. Odata obtinut documentul, acesta este vandut cu 3.000-4.000 de euro. Cresterea pretului documentelor de identitate romanesti pe piata neagra a fost influentat de posibilitatea de a calatori in state ale Uniunii Europene doar pe baza cartii de identitate.
Solicitari pentru cetatenia romana
Autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa faciliteze acordarea cetateniei romane pentru locuitorii din Republica Moldova, un demers care va deschide drumul spre Europa pentru zeci de mii de cetateni ai fostei republici sovietice. Conform unei legi din 1991, moldovenii care pot dovedi ca ei sau parintii lor sunt nascuti in teritorii care au apartinut Romaniei inainte de a fi anexate de fosta URSS in 1940 sunt autorizati sa recastige cetatenia romana. Cateva mii de moldoveni au cerut sa "redevina romani", in special din motive sentimentale. Dar numarul cererilor a explodat anul trecut, inaintea datei aderarii Romaniei la UE, cand cetatenia romana a devenit echivalenta cu un pasaport catre Europa occidentala. Aceasta tendinta a fost alimentata si de decizia autoritatilor romane de a impune un regim de vize pentru cetatenii moldoveni, incepand cu data de 1 ianuarie, masura avand ca scop limitarea imigratiei ilegale.
Prinsi la granita
De la inceputul acestui an, in punctele de trecere a frontierei din vestul tarii- Arad, Bihor si Satu Mare- au fost depistati 23 de cetateni moldoveni care incercau sa iasa ilegal din Romania, folosindu-se de documente de identitate romanesti falsificate. Acestia au declarat ca au platit pentru un astfel de document intre 2000 si 5000 de euro. Ultimul caz de acest gen a fost inregistrat in urma cu o saptamana, cand politistii de frontiera aradeni au identificat trei cetateni moldoveni care incercau sa ajunga ilegal in Italia, folosindu-se de carti de identitate romanesti ce fusesera eliberate pe numele unor persoane din Bistrita Nasaud. Astfel, la vama Nadlac s-au prezentat pentru a iesi din tara doi barbati si o femeie, care s-au legitimat cu carti de identitate romanesti. Politistii de frontiera au constatat ca respectivele persoanele nu sunt aceleasi cu cele din fotografiile aplicate in documentele prezentate. In urma cercetarilor s-a stabilit ca cei trei sunt cetateni din Republica Moldova, acestia intrand legal in tara, in cursul lunii februarie, pe baza pasapoartelor personale. Cetatenii moldoveni au declarat ca au obtinut documentele de identitate din Romania, in schimbul unor sume cuprinse intre 3500 si 4500 de euro fiecare. In baza identitatilor romanesti, acestia intentionau sa ajunga in Italia, in cautarea unor locuri de munca. Cei trei moldoveni sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei. (B.C.G.)