Echipa olimpica de gastronomie a Romaniei a obtinut primele medalii de aur, la un concurs international organizat in Italia.

S-au intors duminica in tara cei cinci componenti ai echipei olimpice de gastronomie a Romaniei cu primele medalii de aur dobindite intr-un concurs international. E vorba despre Internationalele Italiei, competitie la care au participat 17 echipe.

O prima medalie de aur am luat la sectiunea „bucatarie calda", unde romanii au aratat rulou din muschi de caprioara si vitel, infasurat in felii de sunca macra, cu sos de fructe de padure, insotit de piept de fazan umplut cu creste de cococos invelit in varza creata. Pe aceeasi farfurie au picurat un sos de hrean, linga doua feliute de portocale, si au asezat apoi trei limbi de rata marinate in ulei de masline, cu rucola - un tip de salata - si rosii uscate. Drept garnitura, ai nostri au indraznit o tarta de ciuperci, linga taietei din legume. La desert au prezentat spuma de ciocolata racita cu sarlota de zmeura. Ca digestiv, au pus un paharel cu tuica de Zetea, iar ca vin, un pahar cu Merlot de Recas. A mai luat o medalie de aur, la categoria „cofetarie artistica", un cocos de ciocolata in marime naturala. „Un pic prea multa ciocolata si o idee mai multe fructe", a fost sugestia juriului.

Iar o medalie de argint am primit la „bucatarie rece", cu un meniu compus din rulada de carne de strut cu caise uscate, alaturi de terina de pastrav cu file de pangasius (un peste vietnamez), ficat de rata cu frisca, salata din cozi de homar cu telina si mango, linga waffel cu rosii seci si cu busuioc. Au urmat citeva platouri cu „finger food", tartine de o singura imbucatura, la care membrii juriului au facut doua observatii care i-au lasat fara medalia de aur: tartinele erau de dimensiuni diferite si au asezat pe acelasi platou tartine cu aceeasi forma geometrica. Cei cinci membri ai echipe romane sint Stefan Bercea, capitanul echipei, si Ioan Florescu, de la Cabana Vinatorilor din Predeal, Cornelia Ghisoi si Viorel Ciociu - de la Aro Palace din Brasov, si Nicolae Busu, de la hotelul Delta din Tulcea. Marele pariu al bucatarilor romani, Olimpiada de la Erfurt, Germania, vine abia in toamna anului viitor.