Acuzat de presa ca, in nici doi ani de cand a fost instalat in functie, a adus Televiziunea Romana in sapa de lemn, presedintele TVR, Tudor Giurgiu, a oferit ieri un mega-show lung si plictisitor, care n-ar fi depasit ratingul mediu al televiziunii nationale, care nu atinge nici 2%. Regizorul importat de la Cluj a anuntat marea restructurare a postului national, care incepe cu demiterea unor directori in frunte cu Rodica Culcer, sefa stirilor, a carei plecare din TVR era de altfel ceruta, asteptata si perfect logica. Vor mai fi demisi, de altfel, seful Serviciului juridic si directorul TVR Cultural, au fost avertizati sefii studiourilor teritoriale din Iasi si Craiova si s-au dictat sanctiuni severe si pentru conducerea Departamentului Sport. Anuntand ca nu demisioneaza nici in ruptul capului si neuitand sa-si laude propriile realizari profesionale, de la Cluj, Giurgiu a negat dezastrul financiar al TVR, denuntat de mass-media, punandu-l pe seama „managementului totalitar" pe care l-a gasit la venire. In replica, fostul sef al televiziunii, Valentin Nicolau, a declarat scurt: "Spaima de puscarie il face pe Giurgiu sa spuna lucruri nepotrivite!"
Televiziunea publica nu are probleme financiare,cel putin asa declara directorul institutiei, Tudor Giurgiu. Acuzatiile, conspiratiile care au aparut in presa au avut ca punct de plecare rezilierea contractului de difuzare a meciurilor din Liga I, a spus acesta. "Situatia nu este rezultatul vreunei crize financiare", a explicat Tudor Giurgiu. "A fost un dus rece pentru organizatie si o ocazie, cel putin personala, de a face o evaluare", a adaugat acesta. Conducerea Televiziunii publice a venit cu lamuriri privind situatia financiara in care se afla institutia, dupa ce in presa au aparut articole referitoare la un posibil faliment al TVR. De asemenea, presedintele director general al TVR, Tudor Giurgiu, anunta restructurari in televiziunea publica. Potrivit acestuia, printre cei care urmeaza sa paraseasca institutia se afla directorul de stiri, Rodica Culcer, directorul TVR Cultural, Daniela Buzura, seful serviciului Juridic si directorul de marketing. Alti doi directori ai unor studiouri teritoriale au primit avertizari.

"O atitudine mai transanta a postului TVR Cultural voi cere si directorului Daniela Zeca-Buzura", a spus Giurgiu. El a afirmat ca TVR Cultural are nevoie de o schimbare si de aceea are nevoie si de un alt manager. ‘Acest post trebuie sa fie mult mai activ pe piata, pentru ca ii lipseste prestanta’, a spus presedintele-director general, adaugand ca acest post este prafuit.
"Postul TVR Cultural a avut un buget prea mare anii trecuti. Eu mi-am declarat nemultumirea fata de ‘Jurnalul Cultural’. E nevoie de sange proaspat acolo. Am discutat de trei ori cu doamna Buzura si nu m-a convins, i-am propus sa ramana intr-un post inalt in corpul editorial al TVR Cultural, dar cred ca postul are nevoie de o noua directie. Vom face un concurs, nu se stie cine ii va urma", a declarat presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv).
"Am avut o discutie cu doamna Zeca si cred ca, fiind necesara o repozitionare a TVR Cultural, aceasta trebuie sa fie facuta de o alta persoana. Este un post de nisa, dar cred ca ii lipseste prestanta de a aduce oameni relevanti pentru publicul romanesc. TVR este perceput ca un post prafuit", a mai spus presdintele-director general al SRTv. Directoarea TVR Cultural, Daniela Zeca-Buzura, a declarat, pentru NewsIn, ca este uimita de decizia lui Tudor Giurgiu. "Am avut discutii editoriale uzuale cu presedintele Tudor Giurgiu, dar acestea au fost discutii intre patru ochi, suspecte de subiectivism. Nu cred ca sunt suficiente pentru o demitere. Bugetul TVR Cultural a fost de 9% din bugetul de productie al TVR. De asemenea, las publicul sa decida daca Grigore Lese, Constantin Balaceanu Stolnici, Horia Roman Patapievici, Eugen Negrici, Ion Bogdan Lefter si Cornel Todea sunt oameni nerelevanti", a declarat, duminica, pentru NewsIn, directoarea TVR Cultural, Daniela Zeca-Buzura. Presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune, Tudor Giurgiu, a declarat, duminica, in cadrul unei conferinte de presa pe tema situatiei financiare din TVR, ca, daca nu se va mari taxa radio-TV Televiziunea Romana risca sa nu-si mai poata indeplini misiunea de serviciu public. "SRTv doreste marirea taxei radio-TV de la 4 la 6 lei", a spus presedintele Societatii Romane de Televiziune (SRTv), Tudor Giurgiu.
"Urmeaza sa am o intalnire cu dansa (Rodica Culcer - n.red.), probabil, luni dimineata si in urma evaluarii sa luam o decizie. Eu am decis sa semnez postul ei, fara presiuni politice. Sunt niste lucruri pe care doamna Culcer nu le-a facut asa ca dati-mi voie sa spun ca stirile din acest moment au nevoie de o schimbare", a declarat presedintele-director general al SRTv, Tudor Giurgiu. El a spus ca Rodicai Culcer i se reproseaza ca nu a fost suficient de dinamica. "Eu nu spun ca doamna Culcer nu are performante, eu am semnat decizia de a o numi pe post. Vreau ca managemntul acestei directii sa aiba alta dinamica. E o decizie pe care
mi-o asum. Sper sa vina cineva care sa continue ce a inceput Rodica", a mai spus Tudor Giurgiu. "Nu am increderea ca vom performa bine, mai departe, cu managementul Rodicai Culcer", a declarat presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv). El a mai spus ca, in prezent, Rodica Culcer este evaluata de conducerea TVR si ca urmeaza sa se ia o decizie in ceea ce o priveste. Rodica Culcer a fost acuzata, dupa interviul facut cu Traian Basescu la TVR, in 22 ianuarie, ca nu a fost impartiala pentru ca nu i-a acordat imediat dreptul la replica lui Ion Iliescu, pe care actualul presedinte l-a acuzat ca pregateste o lovitura de stat prin schimbarea Legii referendumului. Rodica Culcer este director al departamentului de Stiri din TVR din august 2005.

Tudor Giurgiu: Nu imi dau demisia
Giurgiu, a mai declarat pentru NewsIn, ca nu isi va da demisia, indiferent de rezultatul raportului TVR pe anul 2006. "Nu imi dau demisia indiferent care este rezultatul raportului TVR pe 2006. Nu am nicio remuscare si nu imi fac procese de constiinta", a declarat duminica, pentru NewsIn, presedintele-director general al SRTv, Tudor Giurgiu. SRTv, serviciul de televiziune publica din Romania, aflat sub control parlamentar, prezinta, anual, un Raport de activitate. Acesta este realizat de Consiliul de Administratie al SRTv. Prezentarea raportului pentru anul 2006 este programata sa aiba loc in luna aprilie.

Nicolau: "Spaima de puscarie il face pe Giurgiu sa spuna lucruri nepotrivite"
Fostul presedinte al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), Valentin Nicolau, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca actualul presedinte-director general (PDG) al SRTv, Tudor Giurgiu, cauta sa arunce vina pentru situatia din TVR. "Spaima de puscarie il face pe Giurgiu sa spuna astfel de lucruri nepotrivite", a declarat, pentru NewsIn, Valentin Nicolau, fostul presedinte al SRTv, comentand declaratia lui Tudor Giurgiu, care a spus ca a gasit, la venirea lui in institutie, un management bazat pe decizii totalitare.
Societatea Romana de Televiziune (SRTv) trece, in prezent, printr-o criza financiara si de imagine. TVR a anuntat in 2 februarie 2007 ca Telesport a reziliat contractul dedifuzare a meciurilor din Liga I deoarece persoanele responsabile de efectuarea platilor din cadrul Directiei Economice a TVR nu au emis ordinele de plata la timp. Ulterior, actionarul Telesport, Horatiu Nicolau, a declarat ca reprezentantii TVR l au amanat cu plata pentru ca la postul public de televiziune "nu sunt bani".
De asemenea, TVR Cultural a renuntat la 11 colaboratori din totalul de 20 de jurnalisti care lucreaza pentru redactia "Jurnal Cultural", in urma unei decizii a conducerii SRTv care incearca sa faca economii pentru a iesi din criza financiara.