Premierul Tariceanu a anuntat ieri pe un ton ultimativ ca, daca presedintele Traian Basescu si liderul PSD, Mircea Geoana, nu renunta la intentiile privind cele doua referendumuri, va amina alegerile pentru Parlamentul European.

„Daca nu veti renunta, domnule presedinte Traian Basescu si domnule presedinte Mircea Geoana, ma voi vedea nevoit sa iau o masura impotriva convingerii mele", a amenintat ieri premierul, dupa consultarile cu partidele parlamentare. „Va fac responsabili pentru faptul ca nu ne-am respectat responsabilitatile pe care ni le-am asumat atit in fata romanilor, cit si in fata partenerilor europeni. Daca situatia va ramine neschimbata, voi decide aminarea alegerilor pentru PE pina in momentul in care ele vor primi atentia necesara si cuvenita", a continuat Tariceanu, motivind ca cele doua referendumuri „vor bruia" desfasurarea alegerilor. Cum este foarte putin probabil ca presedintele sau liderul PSD sa renunte la intentiile lor, anuntul premierului confirma partial informatiile neoficiale de dupa intilnirea informala de joi cu liderii PD, potrivit carora premierul i-a anuntat ca intentioneaza sa amine alegerile.

Premierul baga opozitia la inaintare

Motivele exprimate de Tariceanu in favoarea unei eventuale aminari a alegerilor seamana cu cele invocate, la unison, de opozitie, ieri, dupa consultarea cu premierul. Atit PSD, cit si PC si PRM i-au cerut lui Tariceanu sa amine data alegerilor pentru toamna deoarece cele doua referendumuri ar „perturba" scrutinul electoral. „Este anormal sa chemam cetatenii romani la vot succesiv. Prioritate au suspendarea presedintelui si referendumul pentru votul uninominal. In plus, din punct de vedere procedural, vreau sa reamintesc ca exista o cutuma europeana care spune ca nu se suprapun teme interne cu teme pentru Parlamentul European", a explicat liderul PSD, Mircea Geoana, intentia sa de a amina alegerile. El a si anuntat ulterior ca nu intentioneaza sa renunte la suspendarea presedintelui.

„Si noi, si PSD, si PC dorim aminarea alegerilor pentru ca in acest climat de frauda generala, de aruncare pe piata a celor mai aberante sondaje, nu se poate asigura onestitatea alegerilor", a cerut si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

„PC isi doreste aminarea alegerilor europarlamentare pentru ca, indiferent daca sintem sau nu pregatiti din punct de vedere tehnic, motivul principal consista in criza politica fara precedent cu care se confrunta Romania. In egala masura, nu consideram ca in contextul alegerilor cetateanul ar trebui sa fie distras de la preocuparea sa si sa fie parazitat cu teme adiacente", a adaugat, la rindul lui, conservatorul Codrut Seres.

PD si UDMR, impotriva aminarii

„Nu exista nici un fel de ratiune politica sau tehnica pentru aminarea alegerilor pentru PE", a declarat liderul PD, Emil Boc, adaugind ca partidul pe care il conduce se va opune oricarei intentii de aminare a datei scrutinului.

„Putem fi de acord cu motivele invocate de premier, care ar perturba alegerile, insa nu putem fi de acord nici macar cu ideea de intentie de a amina alegerile pentru PE", a anuntat si liderul UDMR, Marko Bela, de la Arad, unde se desfasoara Congresul Uniunii.

Blaga raspunde „piticilor" In ultimele zile, liderii PLD si PNTCD au reprosat premierului faptul ca, prin ordonanta de urgenta, a transferat gestionarea fondurilor pentru euroalegeri de la Autoritatea Electorala Permanenta la Guvern si au denuntat nealocarea de fonduri de campanie pentru partidele neparlamentare. Ieri, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a clarificat situatia: „Fondurile vor fi gestionate de catre Guvern, pentru ca organismul din cadrul AEP insarcinat cu aceasta atributie nu s-a infiintat, din cauza conflictelor din cadrul conducerii Autoritatii. Partidele neparlamentare nu primesc bani de la buget pentru campania electorala. Legea in vigoare de zece ani finanteaza numai partidele parlamentare si nu a inventat-o primul-ministru acum, in functie de numarul de mandate". (L.G.)

Basescu cere mentinerea datei alegerilor Pe cind consultarile cu partidele parlamentare erau in toi, seful statului a trimis la Palatul Victoria o misiva, prin care-i cere, din nou, premierului sa nu amine alegerile pentru PE. Basescu atrage atentia ca tocmai decizia Legislativului si a Executivului a condus catre data de 13 mai 2007. „Sa nu acceptati, din motive ce reflecta interese personale sau de partid, modificarea calendarului deja stabilit pentru alegerile europene", cere seful statului. El sustine ca „data fixata, 13 mai 2007, trebuie sa devina testul maturitatii noastre politice, in calitate de nou stat membru al UE". (C.O.)