Dupa ce primarul Constantei, Radu Mazare (foto), a declarat ca a respins cererile de repunere in posesie a familiei Sturdza, pe motiv ca acestia nu au facut dovada dreptului de proprietate asupra terenului pretins (65 de hectare), reprezentantii familiei Sturdza au afirmat, ieri, ca pot proba ca sunt proprietarii terenului revendicat.
Potrivit firmei de colectare si recuperare a debitelor Urban&Asociatii, mandatarii familiei Sturdza, primarul Radu Mazare da dovada de "tentativa de mistificare a adevarului", vehiculand "minciuni grosolane" pe tema presupusei incapacitati a familiei Sturdza de a prezenta acte de proprietate asupra terenului revendicat. Urban&Asociatii au declarat ca familia Sturdza poate dovedi cu acte de mostenitor dreptul de proprietar asupra suprafetei de 65 de hectare revendicata in Constanta. Terenul respectiv se afla pe locul cartierelor de blocuri Poarta 6 si Km 4-5 din Constanta. Reprezentantii familiei Sturdza s-au plans ca, inca din 2001, au cerut Primariei Constanta, printr-o notificare oficiala, restituirea suprafetei respective si primarul Radu Mazare nu a dat nici un raspuns oficial. Urban&Asociatii a aratat ca, tot in 2001, la o luna dupa solicitarea de restituire a proprietatilor, Radu Mazare a emis o hotarare a Consiliului Local Constanta prin care o parte a terenului revendicat de familia Sturdza era atribuit ANL pentru constructia de locuinte. Familia Sturdza a actionat in instanta ANL, iar instanta din Constanta a decis suspendarea lucrarilor pana cand primarul Mazare emite o decizie de restituire sau respingere a cererilor familiei Sturdza. Desi instanta a decis suspendarea lucrarilor, ANL "a continuat sa construiasca ilegal" pe acest teren, se arata intr-un comunicat alfirmei Urban&Asociatii. Tribunalul Constanta a decis, in septembrie 2005, ca primarul Radu Mazare sa emita "dispozitia sau decizia motivata" referitoare la notificarile facute de familia Sturdza. Primarul Constantei nu a emis o decizie in acest sens pana la data de 28.02.2007, au spus reprezentantii familiei Sturdza
Unde e dovada?
In replica, Radu Mazare a aratat ca a cerut timp de un an de zile, in perioada 2005-2006 (de ce asa tarziu?) familiei Sturdza sa prezinte un act de proprietate, act care lipseste din dosar. Mazare a mai cerut ca Ion C.C. Sturdza si alte opt persoane care revendica suprafata sa ateste calitatea de mostenitori ai familiei Sturdza si sa prezinte o sentinta definitiva si executorie pronuntata de instanta pentru retrocedare. Familia Sturdza a replicat, aratand ca primarul Radu Mazare a trimis doar doua cereri privind dovedirea calitatii de proprietar si a celei de mostenitor, dar acestea au fost transmise la sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an, "pentru a avea o justificare, intrucat era depusa plangerea noastra penala la DNA impotriva lui". In vreme ce primarul Mazare a declarat ca va repinge toate notificarile facute de familia Sturdza, cata vreme documentatia prezentata de acestia este incompleta, revendicatorii terenului vor sa rezolve litigiul la CEDO, cerand despagubiri de 65 de milioane de euro, reprezentand valoarea de piata a terenului, potrivit Urban&Asociatii. (T.B.)