Proprietarii de iahturi isi vor putea ancora ambarcatiunile in portul

turistic Tomis din Constanta, incepind de anul viitor.

Zona este cuprinsa intr-un program de modernizare, prin marirea capacitatii de primire a navelor de agrement, precum si prin amenajarea edilitara a zonei. Lucrarile ar putea incepe in toamna acestui an si vor fi finalizate in vara lui 2008.

Portul turistic Tomis va avea o capacitate de primire pentru 325 de ambarcatiuni. In acvatoriul portuar s-au prevazut bazine cu adincimea de pina la 1,60 m pentru 216 nave, cu adincimea de 2 m pentru 37 de nave si cu adincimea de 2,50 m pentru 73 de nave.

Restaurante si promenada

Proiectul prevede, de asemenea, constructii sezoniere usoare, modulare si amenajarea zonei de promenada. Cu cele doua etaje ale sale, turnul de control va fi cel mai inalt obiectiv din port. Accesul auto se va face din aleea carosabila care asigura legatura cu trama orasului, iar accesul pietonal se va face pe toata lungimea digurilor. Pe linga crearea fluxului comercial si cultural in zona, portul turistic Tomis va avea si un scop recreativ prin crearea de promenade cu vederi panoramice catre mare: restaurante, baruri, cheiuri pentru ambarcatiuni. Pentru cheiurile de acostare s-a ales varianta plutitoare din metal, material plastic sau din beton armat umplut cu polistiren.

Chirie: 4.500 de euro

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta si Comitetul National al Zonei Costiere a Marii Negre au avizat proiectul.

Terenul care va fi supus investitiei, cu o suprafata de peste doua hectare, apartine domeniului privat al statului si se afla in administrarea Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (APMC).

Zona a fost inchiriata de SC Sisteme Internationale de Afaceri SA Bucuresti, pina in 2021. Pretul de inchiriere stabilit de catre fosta conducere a APMC era de 1.500 de euro pe luna.

ĄDupa renegociere, pretul a fost majorat la 4.500 de euro lunar", a declarat Mircea Banias, directorul APMC Constanta.