Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reiterat pentru „Financial Times" hotarirea bancii centrale de a nu grabi adoptarea monedei unice.

„Fara o convergenta reala, adoptarea euro este clar nefavorabila Romaniei." Declaratia apartine guvernatorului BNR, Mugur Isarescu (foto), si a fost facuta intr-un interviu acordat „Financial Times", dupa ce Banca Centrala Europeana recomandase trecerea mai rapida la euro. Seful bancii centrale spune ca vrea sa evite precipitarea catre adoptarea monedei unice pina cind convergenta reala va fi indeplinita, desi Romania tinde sa atinga criteriile Tratatului de la Maastricht pentru intrarea in zona euro mai devreme decit se estima. „Adoptarea euro pare o decizie simpla, insa este una complicata si trebuie sa echilibram ambitiile cu realismul", a adaugat Isarescu. Cu toate acestea, guvernatorul BNR a declarat ca este ingrijorat de capacitatea Romaniei de a mentine criteriile, mai ales pe cel legat de inflatie, sau conditiile referitoare la alte amenintari fata de stabilitatea financiara pe termen lung, precum volatilitatea ratei de schimb valutar.

El a mai spus ca Romania, care se bucura de un mai mare interes din partea investitorilor straini, pe fondul aderarii la UE, vrea sa evite scenariul unguresc, in care banca centrala a fost de doua ori fortata sa amine tintele de adoptare a euro. Aceste intirzieri au iritat investitorii si au subminat situatia monedei unguresti.