Cererea pentru croaziere in Egipt este in crestere. In schimb, foarte putini romani aleg sa vada Europa de la bordul unui vas de cinci stele.

Croazierele devin tot mai numeroase in ofertele agentiilor de turism. Egiptul pare a fi destinatia preferata a celor care aleg acest tip de vacanta. Operatorii spun insa ca cererea din partea publicului roman pentru croaziere in Europa este foarte mica. Acest lucru nu se explica prin pret, uneori putin peste 200 de euro, ci prin faptul ca turistii trebuie sa-si asigure transportul pina la locul de imbarcare din statul european din care incepe calatoria. Se asteapta ca in citiva ani cererea din partea romanilor pentru astfel de produse sa creasca.

In schimb, croazierele pe Dunare reprezinta o buna sursa de venituri pentru Romania. Anul trecut, peste 110.000 de turisti straini au venit in tara noastra la bordul vaselor de croaziera, iar numarul acestora va creste in 2007.

Egiptul se cere

Croazierele in Egipt sint cele mai cerute pe piata din Romania. „Cam 35% dintre persoanele dintr-o cursa charter de Egipt merg in croaziera. Se cere programul de o saptamina. Oamenii aleg aceasta varianta, in detrimentul sejurului deoarece se viziteaza aproape toate obiectivele turistice din aceasta tara", spune Martin Bikfalvy, managerul agentiei Calibra Travel.

O croaziera pe Nil de o saptamina costa, in aceasta perioada, 545 de euro, pret care nu include taxa de aeroport, taxa de viza si bacsisul, care ajung in total la aproximativ 120 de euro. In acest pret intra insa transportul cu avionul, cazarea pe un vas de croaziera de cinci stele, cu pensiune completa, dar si cazarea la hotelurile din statiunile in care se fac opriri.

Istorie all-inclusive

Cei care merg in croaziera vor vizita Colosii lui Memnon, Valea Regilor, Templul reginei Hatshepsut, Obeliscul neterminat si marele baraj de la Aswan. Pretul include si o vizita la templul din Karnak, in vreme ce excursia la Luxor este optionala si costa 20 de dolari. Nu pot lipsi Muzeul de Egiptologie, unde printre punctele de atractie se numara tezaurul lui Tutankamon si sala mumiilor, sau platoul de la Gizeh cu Piramidele si Sfinxul. Se mai viziteaza si templul din Kom Ombo, templul lui Horus, iar in pretul excursiei intra si o plimbare cu felucca

pe Nil.

O croaziera de doua saptamini, care include si vizite la Alexandria sau excursia optionala la templul de la Abu Simbel, costa 655 de euro.

Varianta europeana

Oferta este bogata si pentru cei care vor sa mearga in croaziera in Europa. Astfel, romanticii pot opta pentru o croaziera pe Sena. Programul, care include trei nopti de cazare cu pensiune completa, costa 220 de euro.

Se organizeaza si vizite la obiectivele turistice din Paris. O croaziera pe Guadalquivir este mai scumpa, dar dureaza mai mult: 487 de euro pentru cinci nopti de cazare. Se vor vizita, printre altele, Sevilla, Cadiz si Cordoba. Preturile nu includ transportul pina la locul de imbarcare.

„Aceste programe nu sint foarte cerute, poate si din cauza ca persoanele mai active prefera un program mai independent, care sa nu depinda de ore de imbarcare. Sint preferate de oameni mai in virsta. Numarul strainilor care aleg croazierele creste insa de la an la an", spune Gheorghe Marginean, directorul agentiei Karpaten Turism.

Creste numarul strainilor Numarul turistilor straini care vor ajunge in Romania prin intermediul vaselor de croaziera de pe Dunare ar putea creste in acest an cu 10-12%, sub media din anii anteriori, cind s-au inregistrat si cresteri de peste 30%. Anul trecut, circa 114.000 de turisti straini au ajuns in Romania pe vase de croaziera, majoritatea provenind din Germania, Statele Unite ale Americii sau Franta. Acestia au platit peste 1.500 de euro pentru o croaziera de 16 zile pe Dunare.