Pedepse mai mici pentru furtisagurile marunte si puscarie mai lunga pentru demnitarii corupti. Sint propunerile Monicai Macovei din noul Cod penal.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ieri modificari spectaculoase ale Codu
Pedepse mai mici pentru furtisagurile marunte si puscarie mai lunga pentru demnitarii corupti. Sint propunerile Monicai Macovei din noul Cod penal.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ieri modificari spectaculoase ale Codului penal. Printre propuneri se numara aminarea aplicarii pedepsei, cu pina la doi ani, in cazul infractiunilor minore, motivate de exemplu de necesitatea finalizarii studiilor ori de cresterea copiilor aflati in intretinerea infractorului. Alta sugestie este renuntarea la aplicarea pedepsei, care ramine la latitudinea judecatorului, sau suspendarea ei, conditionata de munca in folosul comunitatii. De exemplu, furturile marunte ar putea ramine nepedepsite, dar ar fi trecute la cazier.

Prevederile nu se aplica in cazul recidivei sau al cumulului de infractiuni. In schimb, la un cumul de infractiuni nu se va mai aplica doar pedeapsa cea mai mare, ci aceasta va primi un spor obligatoriu, intre 0 si 50 la suta, in functie de gravitatea faptei. De asemenea, amenzile pentru cumul vor fi platite toate, integral. In plus, potrivit noului Cod penal, o infractiune va putea fi pedepsita atit cu inchisoare, cit si cu amenda, in cazul in care exista un prejudiciu patrimonial.

Pedepse mai blinde

Conform ministrului Justitiei, va creste numarul infractiunilor pedepsite cu amenda, de la 60, cite sint in prezent, la 175. De asemenea, suspendarea drepturilor civile care acum este obligatorie in cazul pedepsei cu inchisoarea, cum este dreptul la vot, va ramine la arbitrarul instantelor. Pentru infractiunile minore vor fi pedepse mai blinde. Astfel, furtul, care acum este pedepsit cu inchisoare de la 3 la 15 ani, va fi penalizat cu 6 luni pina la 3 ani (furtul simplu), cu unul pina la 5 ani (furtul calificat) si poate ajunge pina la 7 ani doar in cazuri exceptionale.

Se va pedepsi deturnarea licitatiilor

In varianta supusa ieri dezbaterii apar infractiuni noi: deturnarea licitatiilor publice, camata, exploatarea cersetorilor, sfidarea instantei, fraudarea creditului ori a asigurarilor. Au disparut infractiunile de calomnie si de insulta. Va fi pedepsita cu inchisoarea si divulgarea unor probe din dosare aflate in faza de urmarire penala daca se produce compromiterea intereselor justitiei (de exemplu, divulgarea unei cereri de perchezitie). Beneficiarul acestor informatii nu va fi insa pedepsit.

Pedepsele pentru coruptie vor fi ierarhizate nu numai in functie de gravitatea faptei, ca acum, ci si in functie de rangul demnitarului corupt. Acestea pot creste cu pina la 50% din durata maxima stabilita de lege.

Sansele pentru proiectul propus de Ministerul Justitiei sint insa reduse, dupa ce, saptamina trecuta, Comisia juridica a Senatului a decis adoptarea variantei elaborate in 2004 de fostul ministru Rodica Stanoiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.