Temelor conflictuale dintre PD si PNL li se va alatura, de saptamina viitoare, inca una: se relanseaza scandalul restructurarii Guvernului.

Surse din conducerea PNL sustin ca in cadrul intrevederii de joi dintre Calin Popescu Tariceanu si liderii PD Adriean Videanu si Vasile Blaga au existat contre serioase pe tema restructurarii, in special cu primarul Capitalei. Presedintele PNL le-ar fi reprosat democratilor ca nu vor sa renunte la nici un minister si ca pun astfel in pericol Guvernul, care este amenintat cu o motiune de cenzura. De cealalta parte, liderii PD i-ar fi comunicat premierului ca, pentru ei, tema restructurarii Executivului „nu este de actualitate".

PNL redeseneaza Guvernul

Liberalii sint hotariti sa bata in cuie proiectul de restructurare luni, in cadrul sedintei Biroului Permanent. „Practic, PD solicita ca restructurarea sa vizeze, la nivel de portofolii, doar pe cele detinute de PNL si de UDMR. O astfel de situatie nu poate sa fie acceptata de PNL. Pe de alta parte, exista si o amenintare directa din partea opozitiei, cu o motiune de cenzura, subiectul fiind tocmai nerestructurarea Guvernului. Luni vom analiza situatia in sedinta BPC al PNL si trebuie sa gasim o solutie pentru a-i convinge pe liderii PD de necesitatea unei restructurari a Executivului, dar in situatie de paritate", ne-au declarat sursele citate.

Teodor Melescanu confirma partial

Contactat de „Cotidianul", vicepresedintele PNL Teodor Melescanu (participant la intrevederea cu liderii democrati - n.a.) ne-a confirmat partial ceea ce unii colegi de-ai sai au declarat neoficial. „Joi seara, premierul Tariceanu a afirmat ca ar fi bine ca ambele partide sa vina, pentru inceput, cu o varianta proprie de restructurare pe care sa o faca publica. Liderii PD au afirmat insa ca, pentru moment, restructurarea nu reprezinta o prioritate. Discutia nu a vizat elemente de profunzime referitoare stricto senso la portofolii", a mentionat Melescanu. Vicepresedintele liberal a confirmat si el ingrijorarea Guvernului privind amenintarile opozitiei cu motiunea de cenzura.

De altfel, ieri, intr-o conferinta de presa, senatorul Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvint al PSD, a declarat, printre altele, ca formatiunea sa politica va inainta o motiune de cenzura impotriva Guvernului, in cazul in care „premierul nu va respecta data-limita pina la care trebuie sa prezinte un Guvern restructurat cu maximum 14 ministere".

Ce cer liberalii si nu vor deloc democratii Pina in prezent, pozitiile comune ale PNL si PD in privinta restructurarii se limiteaza doar la eliminarea posturilor de vicepremieri si a celor de ministri delegati. In aceasta situatie, PNL ar pierde trei posturi de ministri delegati (Mihai Voicu, Cristian David si Radu Stroe), iar UDMR, doua (Borbely Laszlo si Winkler Iuliu), la care se adauga si cel de vicepremier detinut de Marko Bela. Democratii sustin ca si ei pierd cele doua pozitii de vicepremieri, pe care de facto nu le-au mai ocupat. De aici incolo, pozitiile PNL si PD se despart. Liberalii propun doua comasari: cultura cu educatie, mediu cu agricultura. PNL mai propune extragerea din MAI a partii de administratie si lipirea ei la viitorul Minister al Dezvoltarii Regionale.