Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a prezentat ieri in fata presei un rezumat al proiectului sau de cod penal, pe care intentioneaza sa-l legifereze in locul "Codului Stanoiu", emis de predecesoarea sa si aprobat prin lege de Parlament.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a prezentat ieri in fata presei un rezumat al proiectului sau de cod penal, pe care intentioneaza sa-l legifereze in locul "Codului Stanoiu", emis de predecesoarea sa si aprobat prin lege de Parlament.
Macovei a precizat ca proiectul sau va fi supus dezbaterii publice timp de cel putin o luna, dupa care se va adopta o forma finala. Despre cum il va promova, prin ordonanta de urgenta sau prin trimitere la Parlament, Macovei nu a putut sa spuna. Intrebata ce sanse mai poate avea proiectul sau, cata vreme ordonanta de amanare a intrarii in vigoare a "Codului Stanoiu" a picat la Camera Deputatilor si poate avea aceeasi soarta si la Senat (ceea ce ar echivala cu intrarea in vigoare a "Codului Stanoiu"), ministrul a replicat ca si-a facut datoria, preluand multe "lucruri bune" din codul predecesoarei sale: "Acest cod nu vine dintr-o ambitie, ci pentru ca cel precedent nu se putea aplica". Ziaristii au mai intrebat-o pe Macovei daca ea considera ca mai este sustinuta de premier pentru a putea promova proiectul sau prin ordonanta de urgenta. Ministrul a replicat: "Nu stiu, nu stau toata ziua pe telefon sa-l intreb daca mai are incredere in mine. Cred ca da!"
Referitor la proiectul sau, Macovei a explicat ca o mare noutate este introducerea pedepselor "diversificate", in sensul ca un condamnat, pe langa pedeapsa cu inchisoarea, poate primi simultan si o amenda penala, constand in zile amenda, care pot ajunge la maximum 400 de zile. O zi amenda poate costa de la 10 la 500 RON in cazul persoanelor fizice. Reporterii ZIUA au pus pe tapet faptul ca in Conventia Europeana a Drepturilor Omului se interzice administrarea a doua pedepse pentru aceeasi fapta. Ministrul si consilierul sau pe proiect au respins categoric ideea ca inchisoarea si amenda penala sa poata fi interpretate ca doua pedepse.
Motive de ingrijorare
Codul lui Macovei prevede o reducere a anilor de pedeapsa pentru unele infractiuni, cum ar fi furtul. Circa 60 de infractiuni vor fi pedepsite cu zile amenda, care pot fi comutate in zile de munca in folosul comunitatii, in cazul celor care nu au posibilitati materiale de a plati. Sunt introduse infractiuni noi precum camata, inselaciunea privind asigurarile, exploatarea patrimoniala a persoanelor vulnerabile si altele. In pofida scandaloasei decizii a Curtii Constitutionale, infractiunile de insulta si calomnie nu au fost introduse, ceea ce prezinta o bila alba pentru Macovei (precizam ca in varianta in care ar intra in vigoare "Codul Stanoiu" aceste infractiuni ar reaparea).
In schimb, in capitolul faptelor contra infaptuirii Justitiei sunt introduse cateva infractiuni care ridica mari semne de intrebare, din cauza faptului ca pun in mana magistratilor instrumente prin care acestia pot abuza si reduce pe oricine la tacere. Concret, infractiunea de "presiuni asupra Justitiei" (art 266) prevede pana la un an de inchisoare pentru "oricare din parti sau reprezentantii lor" care ar incerca influentarea procurorului sau judecatorului "prin declaratii publice defaimatoare la adresa acestuia". O asemenea prevedere este de natura sa incalce dreptul la libera exprimare a celor care se considera victimele unor abuzuri ale magistratilor, care poate nu vor putea fi condamnati pentru fapta pentru care sunt cercetati, dar pot fi "agatati" pentru ca au protestat public, acuzandu-si public anchetatorul. La fel si infractiunea de "sfidare a instantei", definita ca folosirea de cuvinte si gesturi care ar putea fi interpretate drept jignitoare sau dispretuitoare de catre magistrat, ar putea fi folosita impotriva unor justitiabili care reclama in sala de judecata, pe buna dreptate, faptul ca un judecator nu-i primeste cererea de recuzare, ii taie cuvantul sau nu-i primeste probele la dosar.
O alta anomalie este si faptul ca la "marturia mincinoasa" se prevede ca o persoana care a jurat stramb nu va fi pedepsita daca isi va retrage marturia inainte de retinere, arestare sau punerea in miscare a actiunii penale ca urmare a marturiei mincinoase - oferindu-se infractorilor o reala portita de scapare.
Stanoiu o acuza pe Macovei de plagiat
Ex-ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, ne-a declarat ieri despre proiectul lui Macovei: "Este un plagiat. Nu se poate sa treaca doi ani si ceva, iar apoi sa spui ca ai venit cu un proiect nou, in care tot ce a prezentat ea ca noutate a fost luat din codul nostru. In afara de cateva modificari minore, si de faptul ca a scos delimitarea faptelor in crime si delicte, o imparteala care exista in toate statele europene, tot ce a prezentat ca institutii se regasesc in codul nostru".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin