Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al Sectorului 3, anunta, intr-un interviu acordat cotidianului Ziua, ca va personaliza, printr-o sistematizare originala, toate intersectiile si parculetele amenajate in aceasta zona a Capitalei.
Contrac
Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al Sectorului 3, anunta, intr-un interviu acordat cotidianului Ziua, ca va personaliza, printr-o sistematizare originala, toate intersectiile si parculetele amenajate in aceasta zona a Capitalei.
Contractele de reabilitare a domeniului public - incheiate in anul 2005 pe trei mari zone din sector, care acopera aproximativ 200 de hectare de noi spatii verzi si de spatii de loisire - au dat rezultate in doi ani de zile. Estimez ca, in acest moment, suntem undeva la 70% din intregul proiect, care se va finaliza anul acesta. Conceptia pe care am avut-o in teren este generata de Programul primarului Liviu Negoita, si se rezuma la 2-3 fraze: Domeniul public trebuie utilizat de toata lumea asa cum scrie la lege, nu de catre X sau Y, pe baza de cunostinte, relatii sau smecherii; domeniul public trebuie sa fie intretinut de Primarie din banii pe care ii primeste de la cetateni prin impozite si taxe, si trebuie respectat si nevandalizat de catre aceiasi cetateni carora li se adreseaza.
In cat timp veti "acoperi" intregul sector?
Nu o sa va dezvalui acum toate proiectele pe care le avem pentru 2007, dar, in afara muncii grele pe care am facut-o in primii doi ani - practic o ranire, o aerisire a intregului teritoriu -, ne vom concentra anul acesta si pe personalizare, pe marcarea si atasarea unor simboluri pentru fiecare intersectie, astfel incat cetatenii sa nu se mai simta izolati in propriul lor sector. Sa ne aducem aminte ca bucuresteanul, cand isi da o adresa sau un loc de intalnire, spune: "Eu stau in spatele chioscului albastru, care e vizavi de benzinaria cu trei pompe, de pe strada...". Scopul nostru este sa aducem domeniul public langa oameni, sa-i facem sa-l utilizeze si sa poata sa spuna, ca niste adevarati cetateni europeni: "Eu locuiesc in spatele fantanii arteziene de pe Bd. Baba Novac", sau "Locuiesc langa statuia scriitorului..." si ii va spune numele, sau "Vizavi de parculetul X".
Veti boteza parculetele?
Da, o sa dam nume parculetelor, o sa le botezam impreuna cu cetatenii din zonele respective, astfel incat ele sa devina puncte de reper. Din pacate, stiti ca Bucurestiul avea un singur punct de reper - ceasul de la Universitate. Acesta a fost taiat cu flexul, acum vreo 7-8 ani, si a fost inlocuit de o monstruozitate, o reclama absolut stupida.
Bucurestiul are nevoie de repere. Am reusit, anul trecut, sa cream cateva: am facut Parcul Brancusi, cu statui noi, care deja s-a impamantenit in mintea locuitorilor din zona. Apoi, am facut o superba fantana arteziana, in Parcul Al. I. Cuza, si vom continua.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.