Primarii din Romania ii vor numi pe sefii posturilor de politie locala.

Printr-un proiect de lege lansat ieri in dezbatere, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) vrea sa inlocuiasca Politia Comunitara cu cea Locala. Primarul va fi cel care va numi seful postului de politie. Aflati in subordinea primarului, politistii locali vor fi inarmati si se vor ocupa de asigurarea ordinii si linistii publice. Totusi, proiectul nu a delimitat clar sarcinile acestora, care se vor suprapune cu cele ale Jandarmeriei, dar si cu cele ale politistilor de la Ordine Publica.

De asemenea, politistii locali vor prelua si din sarcinile Politiei Rutiere, adica vor dirija traficul, vor amenda soferii care parcheaza neregulamentar si vor sanctiona firmele care executa lucrari in carosabil si nu semnalizeaza lucrarea.

Pe de alta parte, politistii vor controla si o parte din serviciile de inspectie comerciala ori de urbanism din cadrul primariilor si vor putea sanctiona comerciantii care nu detin autorizatii de functionare si persoanele care construiesc cladiri fara a avea autorizatie.