50 de unguri ar urma sa faca naveta peste granita, pentru a lucra la o fabrica de componente auto.

Conducerea companiei italiene Sil Met a organizat ieri prima selectie de personal in localitatea Battanya, muncitorii urmind sa fie angajati in Zona Industriala Turnu-Pecica din judetul Arad. Firma are nevoie de 50 de muncitori calificati in domeniul industriei componentelor auto.

Experienta la Rolls-Royce

„Investitorii italieni nu au mai gasit forta de lucru calificata in loca-litatea Pecica si nici in municipiul Arad, de aceea si-au indreptat atentia spre localitatea Battanya, aflata la doar 5 kilometri de Zona Industriala Turnu-Pecica. In localitatea din Ungaria a existat, in urma cu citiva ani, o unitate a concernului Rolls-Royce si de aceea sint sperante ca vor gasi 50 de muncitori calificati in domeniul fabricarii componentelor auto", a declarat Petru Antal, viceprimarul orasului Pecica. Compania italiana va demara activitatea de productie in Zona Industriala Turnu-Pecica la inceputul anului viitor. Vor fi produse ornamente exterioare pentru Volkswagen, Audi si BMW.

Somaj si agricultura

Battanya este o localitate situata la 15 kilometri distanta de Pecica, unde se inregistreaza una dintre cele mai mari rate ale somajului din Ungaria: 15%. Majoritatea populatiei, formata din aproximativ 7.000 de locuitori, traieste din agricultura, care, in acest moment, nu ofera venituri stabile localnicilor. Reprezentantii firmei italiene vor mai organiza inca doua etape de selectie pentru personal in orasul Battanya. (N.I.)

„Romanii nu se intorc prea curind" Muncitorii romani care lucreaza in strainatate nu se vor intoarce foarte curind in tara, din cauza diferentelor dintre salariile din Europa si cele din Romania, a declarat ieri ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. El a precizat ca Guvernul a decis miercuri constituirea unui grup de lucru interministerial, care va elabora un set de masuri cu scopul readucerii in tara a muncitorilor romani din strainatate.