Scandalurile politice interne nu afecteaza inca pietele senzitive din Romania, unde se regasesc mai degraba socurile economice externe. Cursul valutar si bursa sint insensibile la politica.Avem noroc. Scandalurile politice se tin lant si cu toate acestea, in Romania, spre deosebire de alte tari, astfel de socuri nu sint inca preluate in variatii mari ale cursului de schimb, nici in cel al actiunilor. Analistii financiari spun ca deschiderea economiei romanesti, integrarea ei in cea regionala si a UE fac pietele mult mai sensibile la socuri de natura externa. Sentimentul investitorilor straini, cei care determina in mare masura variatiile cursului de schimb de pe piata valutara autohtona, dar si pretul actiunilor la bursa, nu este afectat de instabilitatea politica pentru ca nici vecinii nostri din regiune nu stau bine la acest capitol.

Shanghai versus suspendare

w 28 februarie 2007 este o zi in care au avut loc doua evenimente cu impact major. Unul de natura politica interna, si unul de economie globala, evident extern. In vreme ce in Parlamentul Romaniei are loc dezbaterea demersului de suspendare a presedintelui tarii si se infiinteaza o comisie de ancheta in acest sens, pietele bursiere globale se resimt dupa plonjonul de marti, 27 februarie, al bursei din Shanghai. Doar simpla coincidenta face insa ca acele doua evenimente sa se suprapuna. Cert este ca atit deprecierea leului in fata euro cu 104 unitati, cit si scaderea bursei de la Bucuresti sint exclusiv efecte ale turbulentei bursiere globale. "Faptul arata ca economia Romaniei este una deschisa, de piata, si nu este integrata doar in Uniunea Europeana. Am avut demonstratia faptului ca economia este supusa socurilor care vin din spatiul global", spune profesorul de economie Daniel Daianu.

Sa nu fim mai instabili decit vecinii

Pietele au internalizat deja problemele politice din regiune, explica Daianu impactul limitat al neintelegerilor din Romania asupra pietelor valutara si bursiera. "Crize guvernamentale si dispute politice au fost si sint si la cehi, slovaci sau unguri. Intr-un fel, faptul ca acestia au intrat inaintea noastra in Uniune e un lucru paradoxal bun, pentru ca investitorii au o senzatie de déjà-vu", a precizat Daniel Daianu.

Scandalurile anului 2007 si reactia pietelor

* 11 ianuarie - Elena Udrea lanseaza, la Antena 3, scandalul biletelului. Fostul consilier prezidential afirma ca ar fi vazut la Cotroceni o carte de vizita mai mare, roz sau galbena, trimisa de premierul Tariceanu prin care aceasta ii cerea presedintelui Basescu sa intervina la Parchet in favoarea lui Dinu Patriciu. Indicele BET (are in componenta cele mai lichide companii) s-a majorat cu 1,14%, iar in 12 ianuarie a mai crescut cu inca 0,66%. Leul se apreciaza cu 66 de unitati.

* 17 ianuarie - Dupa aproape o saptamina de incertitudine, in care Tariceanu a negat existenta "biletului", iar Basescu a confirmat-o, presedintele prezinta public documentul acuzator. Prezentarea biletelului a dus in 18 ianuarie la o cadere a indicelui BET cu 1,28%, pentru ca in 19 ianuarie sa mai scada cu inca 0,98%. Se pare ca pierderile inregistate de indicele bursier in zilele scandalului nu prea au legatura cu acest fapt, daca tinem cont ca in 22 ianuarie BVB a recuperat pierderea suferita in perioada 17-19 ianuarie. Leul se apreciaza cu 94 de unitati.

* 18 ianuarie - Liderul PC, Dan Voiculescu, il acuza pe Basescu ca a facut presiuni asupra MEC si prezinta rezolutia sefului statului pe un memoriu trimis ministrului Codrut Seres. Leul se apreciaza cu 80 de unitati.

* 19 ianuarie - PSD anunta ca lucreaza la redactarea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, dar si la stringerea de semnaturi pentru demararea procesului de suspendare din functie a lui Basescu. Leul creste cu 28 de unitati.

* 2 februarie 2007 - Premierul Tariceanu ii cere demisia ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, pe care il acuza ca nu l-a informat de soarta celor doi muncitori arestati in Irak. Nici demisia ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, nu a dus la o cadere prea mare a bursei, indicele BET pierzind in 5 februarie (prima sedinta busiera dupa scandal) doar 0,45%. Leul se apreciaza cu 88 de unitati.

* 20 februarie - Basescu si Tariceanu se contreaza dur, la TVR. Seful statului ii reproseaza premierului ca nu face nimic in privinta mafiei din economie. Scandalul de la TVR dintre premier si presedinte pare sa-i fi priit bursei de vreme ce a doua zi indicele BET a crescut cu 0,67%. Leul se apreciaza cu 4 unitati.