Nicolas Sarkozy critica marile puteri ale lumii si propune francezilor un plan de politica externa independent si hotarit.

„Vreau o Franta libera, vreau o Europa libera. De aceea cer prietenilor nostri americani sa ne lase liberi, liberi sa le fim prieteni", a declarat Sarkozy, candidatul la presedintia Frantei din partea Uniunii pentru o Miscare Populara, care se afla deocamdata in fruntea preferintelor alegatorilor.

Sarkozy (foto) a calificat interventia americana din Irak drept „o greseala istorica". El a adaugat ca o retragere pripita a trupelor nu e de dorit deoarece ar lasa in urma haos.

Sarkozy s-a declarat in favoarea sanctiunilor impotriva Iranului, „pentru a se evita un soc al civilizatiilor", dat fiind ca un Iran nuclear „ar deschide cursa inarmarilor in Orientul Mijlociu si ar reprezenta o amenintare permanenta pentru Israel si pentru Europa de Sud-Est".

Ministrul de interne francez a calificat ofensiva israeliana din Liban drept „disproportionata" si a criticat Rusia si China pentru ca incalca drepturile omului: „Doar pentru ca Rusia si China sint mari puteri nu inseamna ca e interzis sa denuntam violarile drepturilor omului care au loc in aceste state".

Sarkozy a reamintit despre tratatul simplificat pe care l-a propus pentru rezolvarea crizei constitutionale europene, insistind pe importanta crearii unei identitati europene de aparare independenta. El a mai spus ca se opune in continuare intrarii Turciei in UE. In plus, s-a angajat sa pastreze nivelul cheltuielilor militare ale Frantei la 2% din PIB, spre deosebire de contracandidata lui, Ségolène Royal, care s-a declarat pentru o reducere a unor cheltuieli militare.