O eclipsa totala de Luna, care se va putea vedea in intregime din Romania daca vremea va permite acest lucru, va avea loc in noaptea de 3 spre 4 martie, informeaza Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM). Ultima eclipsa de Luna ce s-a observa
O eclipsa totala de Luna, care se va putea vedea in intregime din Romania daca vremea va permite acest lucru, va avea loc in noaptea de 3 spre 4 martie, informeaza Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM). Ultima eclipsa de Luna ce s-a observat din Romania a fost cea partiala din 7 septembrie 2006. Eclipsa din 3 martie este una lunga: durata fazei totale va fi de o ora si 13 minute. De asemenea, interesant este faptul ca va fi vizibila partial de pe sapte continente. O eclipsa de Luna are loc atunci cand aceasta intra, total sau partial, in conul de umbra al Pamantului. Eclipsa din 3 martie va debuta la ora 22:18 cand Luna va intra in penumbra Pamantului. Totusi, abia in jurul orei 22:45 penumbra terestra va incepe sa fie observabila in partea sud-estica a Lunii. Treptat, penumbra terestra va deveni tot mai evidenta in zona estica a discului lunar. La ora 23:30 incepe eclipsa partiala, moment in care Luna intra in umbra Pamantului. Odata ce eclipsa avanseaza, lumina Lunii va scadea treptat, iar stelele mai putin stralucitoare vor deveni tot mai vizibile. La 0:44 va incepe eclipsa totala, moment la care Luna se va cufunda in intregime in umbra planetei. Faza maxima se va produce la ora 1:20, cand Luna se va afla cel mai aproape de axa conului de umbra terestru. Dupa aceea, totul se va produce in ordine inversa. La ora 1:57 eclipsa totala se va sfarsi, Bucurestenii pot merge la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", unde personalul si membri ai SARM vor oferi consultanta de specialitate vizitatorilor. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.