ZIUA continua campania privind deshumarea lui Nicolae si a Elenei Ceausescu cu interviul realizat cu generalul Victor Athanasie Stanculescu. Cel care l-a convins pe fostul dictator, pe 22 decembrie 1989, sa paraseasca buncarul puterii, adica sediul C
ZIUA continua campania privind deshumarea lui Nicolae si a Elenei Ceausescu cu interviul realizat cu generalul Victor Athanasie Stanculescu. Cel care l-a convins pe fostul dictator, pe 22 decembrie 1989, sa paraseasca buncarul puterii, adica sediul CC al PCR. Marturia generalului Stanculescu, cel care a organizat procesul si executia cuplului dictatorial in 25 decembrie 1989 precum si inhumarea celor doi dupa cinci zile, pe 30 decembrie 1989, este una extrem de pretioasa.
Domnule general, sunteti de acord cu deshumarea ramasitelor lui Nicolae si ale Elenei Ceausescu?
Da. In mod normal, urmasii lor trebuiau sa se duca la cimitir si sa ceara deshumarea. Nu stiu de ce s-au complicat cu deschiderea unui proces, nu stiu de ce au ales calea instantei. Stiti cum se spune, daca deschizi usa prea mult, risti sa te ia curentul. Daca eram in locul lor, ma duceam la cimitir si ceream deshumarea dupa sapte ani de la deces: "vrem sa-i dezgropam, sa luam oasele si sa le inmormantam in alta parte", le-as fi spus.
Argumentul familiei in declansarea acestui proces este ca daca s-ar fi dus asa, pur si simplu, la cimitir, si ar fi solicitat deshumarea, cei de acolo le-ar fi cerut documentele de inhumare pe care ei nu le aveau.
Nu stiu exact cum stau lucrurile, nu stiu daca aveau nevoie de asa ceva, dar eu as fi procedat cum v-am spus. Facand o paranteza la subiect, ceea ce nu inteleg eu este ce mai vrea lumea la ora actuala. Lumea, in loc sa mearga inainte, este interesata de ce s-a intamplat acum 20 de ani. Lasati istoria sa faca treaba asta. Iliescu si-a facut institut de istorie ca vrea sa aiba "istoria Iliescu", celalalt si-a facut nu stiu ce, ca vrea "istoria lui Constantinescu", fiecare vrea sa-si faca istoria lui. Nemaivorbind ca scara de valori s-a dat peste cap. Din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu ajuta cu nimic. De ce nu discutam ce vrem sa facem in viitor? Potoliti-va oameni buni, ca ati luat-o razna! Am intrat in Europa ca intr-un final de french can-can. Cine cunoaste si a vazut asa ceva, stie ce am vrut sa spun.
Sunt dezamagit de societatea romaneasca. Eu merg mult pe jos si aud cum lumea isi manifesta nemultumirea. Au ajuns sa regrete perioada anilor '60-'70, cand erau magazinele pline si oamenii aveau si putere de cumparare.
Atunci, a fost o greseala rasturnarea lui Ceausescu de la putere?
Nu stiu daca a fost o greseala, dar stiu sigur ca am gresit in felul cum ne-am organizat dupa caderea lui Ceausescu. Noi am ajuns intr-o formula economica varianta irakiana sangeroasa. Diferenta e ca noi suntem in varianta economica.
De ce va lamentati acum, doar in 22 decembrie 1989 puterea a fost in mainile dumneavoastra.
Da, si am visat ca va fi democratie. Eu traisem toate dictaturile: a lui Carol al II-lea, a lui Antonescu, plus scurta perioada de tentativa de instaurare a dictaturii a Garzii de Fier. Apoi au venit rusii si ne-au bagat "democratia" lor pe gat. Si atunci am zis ca trebuie sa traim liberi, ca trebuie ca romanii sa simta ca nu mai au nici o constrangere. N-a fost asa. O tara care dupa revolutie se divide, din punct de vedere politic, in 252 de partide, e o tara ciudata, nu se poate asa ceva. Ne-am umplut de ura si tot ce-a fost mai rau in noi am scos la suprafata. Ne-am distrus unitatea nationala si ne-o distrugem in continuare.
Se putea evita eliminarea fizica a lui Ceausescu?
Nu stiu daca nu cumva s-ar fi ajuns la razboi civil. Cred ca daca nu-l eliminam, ajungeam la razboi civil.
Nevoia de proces
A banuit ca dumneavoastra ati fost cel care i-ati facut-o?
Bineinteles. M-a vazut in fata lui, pe 22 decembrie dimineata, cand l-am condus la elicopter si apoi, peste trei zile, m-a vazut la proces, la Targoviste. Cum sa nu-si dea seama?! Nu era chiar asa de prost cum mai zice lumea. Avea o inteligenta nativa care nu poate fi pusa la indoiala.
De ce a mai fost nevoie de un simulacru de proces, din moment ce decizia executarii lui fusese luata inainte de a fi data sentinta completului de judecata?
Probabil ca aveau nevoie de acoperirea unui proces cei care luasera puterea si care hotarasera organizarea acelui proces.
In concluzie, sunteti sigur ca cei doi, Nicolae si Elena Ceausescu sunt inmormantati in locurile din cimitirul Ghencea civil?
Nu exista nici o indoiala ca se afla acolo.
"Eu i-am vazut morti pe amandoi"
V-a marcat executia celor doi?
Eu sunt un om care isi stapaneste destul de bine emotiile dar, evident, am fost marcat. Cineva spunea ca atunci am actionat cu sange rece. Nu era vorba de sange rece, pentru ca sangele meu era inghetat in acel monment, daca vreti sa vorbim de nuante. Nu stiu daca a fost bine sau rau, dar cineva trebuia s-o faca.
De unde au putut aparea zvonurile acestea ca cei doi ar mai trai, ca nu au fost executati, mai ales in cazul lui Nicolae Ceausescu?
Nu stiu de unde apar asemenea zvonuri, dar eu i-am vazut morti pe amandoi. Si el era, Nicolae Ceausescu, nu era altul in locul lui. Am mai auzit si eu asemenea prostii, ca ar trai pe undeva, prin Pacific, dar sunt simple nebunii. Am mai auzit ca un medic francez care a analizat filmul executiei a spus ca modul in care Ceausescu a cazut nu ar fi natural. Pai, n-are decat sa se uite in filmele americane cu oameni care sunt executati, care se impusca intre ei, si sa vada cum cad aia. Cand esti lovit de un snop de gloante cazi pe spate, n-ai cum sa cazi in fata, nici pe dreapta nici pe stanga. Sunt destui oameni care n-au ce face si dau frau liber propriei imaginatii, pentru a impresiona pe altii. Sunt cautatorii de variante, ca sa mai fie ceva de discutat. Vorbesc tot felul de neaveniti. Evenimentele acelea eu le-am vazut, le-am trait, le-am facut. Deci, nu numai ca le-am vazut, dar le-am si facut.
Sunteti de acord ca dumnevoastra ati fost coordonatorul a tot ce s-a intamplat atunci?
Poate la inceput. Dar apoi m-am plictisit de "anturaj". Apropo de faptul ca n-am facut nici o scoala la Moscova: mai mult, dintre toti generalii de rang inalt, eu nici nu am fost membru al Marii Adunari Nationale sau al Comitetului Central. Era o umbra de indoiala in privinta mea datorita originii mele burgheze. Asa ca nu avea cum sa-mi placa "anturajul".
De ce v-a fost teama in 22 decembrie 1989?
N-am fost sigur pe 22 decembrie 1989 ca lucrurile sunt pe un curs ireversibil. Stiam ca exista niste planuri pentru situatiile in care s-ar fi incercat rasturnarea regimului si nu puteam fi sigur ca ele nu puteau fi aplicate sau ca nu vor fi aplicate.
Cand ati fost sigur ca evolutia este ireversibila?
Pe 22 decembrie seara.
In timpul procesului din 25 decembrie, Ceausescu v-a reprosat ceva, vi s-a adresat direct?
Nu.
"As proceda la fel"
Daca ar fi posibil sa mai treceti inca o data prin momentele de atunci, precum cele din 22 decembrie, ati mai proceda la fel?
As proceda la fel dar dupa acel moment, dupa momentul 22 decembrie 1989, as proceda altfel.
In ce sens?
Dupa 23 decembrie as lua altfel problemele in mainile mele, nu le-as mai lasa in mainile "voluntarilor". Practic, dupa 23 decembrie a inceput lupta pentru putere, intre vechii si noii lideri, mai bine zis intre vechii si vechii, pentru ca cei noi erau tot vechi.
Imi spuneati, acum cativa ani, ca ati fost singurul general al Armatei Romane care nu a facut scoala la Moscova. In acest context, care au fost relatiile dumneavoastra, in 22 decembrie 1989, cu gruparile pro-kaghebiste care au aparut? I-ati lasat sa-si faca de cap? La randul lor, ei v-au lasat in pace?
Pai, in seara de 23 decembrie 1989, generalul Militaru nu numai ca a vrut sa preia puterea, dar a vrut sa instaureze dictatura militara. Si-a luat niste oameni de nadejde ai lui dar care erau niste "oameni de deznadejde", de fapt, pentru ca erau adunati de pe drumuri. Singurul care a supravietuit a fost generalul Vasile Ionel pe care, din motive de colegialitate, probabil, Iliescu nu a vrut sa-l scoata din sistem. I-am propus lui Iliescu sa-i scoata pe toti din sistem. Singurul care a ramas din "garda" adunata de Militaru a fost Vasile Ionel. Banuiesc ca asta a fost motivul, relatia lui Iliescu cu Vasile Ionel, mai ales ca Iliescu si Ionel au fost in aceeasi perioada in URSS, la cursuri. Mai sunt si alte lucruri si relatii care nu se pot pune pe hartie decat peste 50 de ani.
Meritele lui Stanculescu
Fost membru al comandoului care i-a executat pe Nicolae si pe Elena Ceausescu in 25 decembrie 1989, maiorul (rez.) Dorin Marian Carlan (foto), unul dintre fostii subordonati ai lui Stanculescu, a adus, in cadrul amplului interviu pe care ni l-a acordat, noi argumente in favoarea deshumarii celor pe care i-a executat acum aproape 18 ani. "Dezgroparea sa se faca dupa ritualul ortodox si osemintele lor sa fie puse in acelasi loc, sa nu mai stea despartite ca pana acum", spune Carlan. Pe de alta parte, fostul subordonat al lui Stanculescu pledeaza si pentru meritele pe care generalul le-a avut in victoria revolutiei: "Daca noi nu-l lichidam pe Piticu' sau, si mai rau, daca generalul Stanculescu ne-ar fi zis: bai, baieti, mi-l luati pe Ceausescu si mergem in Iugoslavia, ar fi fost cu totul alta situatia acum. Degeaba ii fac ei viata amara batranului general, daca el ar fi ordonat altceva atunci, probabil ca astazi nu mai era nici Basescu presedinte, nici nu mai auzeam de Iliescu sau de Constantinescu", afirma Dorin Carlan.
Artizanul caderii lui Ceausescu
"Dar eu consider ca "marele sforar" a fost generalul Ion Coman, cel care nu a spus si nu spune nimic despre tot ce s-a intamplat atunci. Eu cred ca el stie tot, pentru ca el avea in mana cele doua forte esentiale care au contribuit la rasturnarea lui Ceausescu: Armata si Securitatea. Generalul Coman nu vrea sa vorbeasca si nimeni nu-l cheama sa vorbeasca. Generalul Coman a fost marele artizan al caderii lui Ceausescu, dupa parerea mea, deoarece tot ce era forta armata era in subordinea lui directa", spune Dorin Carlan.
Variantele conform carora sotii Ceausescu ar fi fost inmormantati in alte locuri decat in cimitirul Ghencea civil sunt excluse de Dorin Carlan. Acesta exclude si ipoteza ca fostul cuplu dictatorial ar fi fost ingropat in curtea unitatii militare din Targoviste unde a avut loc executia. "Varianta inmormantarii la Targoviste este exclusa. La fel cum fabulatie este si zvonul ca ar fi fost ingropati la Boteni", spune fostul parasutist militar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.