Ministerul Transporturilor va reamplasa bulinele rosii pe cladirile cu risc seismic de gradul I. Una dintre buline va fi lipita chiar pe Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor au emis un ordin comun care prevede reamplasarea bulinelor rosii pe cele aproximativ 500 de cladiri din Romania (300 in Capitala), incadrate in clasa I de risc seismic. „Ordinul va fi aprobat intr-o zi-doua, iar in 60 de zile primariile vor trebui sa-l puna in practica", a declarat ieri ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely (foto).

Guvern cu bulina

Printre cladirile insemnate se vor numara posibil si cladirea Ministerului Transporturilor, realizata in 1947, cea a Guvernului, precum si Casa Presei, tot din Bucuresti, ne-au declarat surse oficiale ale Ministerului Transporturilor. „Este in curs completarea unei expertize, iar aceasta, in prima faza, a situat la limita, in clasa I de risc seismic, cladirea Ministerului Transporturilor", ne-a declarat Gheorghe Degeratu, director al societatii care administreaza cladirea. In cazul Guvernului situatia este clara. „Cladirea este in clasa I, corespunzatoare constructiilor la care posibilitatea de prabusire este local posibila si la care pot interveni degradari structurale in cazul unui cutremur", spune Guvernul. Conducerea Ministerului Transporturilor doreste ca legea sa permita evacuarea fortata a locatarilor pe durata consolidarii seismice, insa Ministerul Justitiei se impotriveste afirmind ca prin scoaterea locatarilor cu forta se incalca drepturile constitutionale ale acestora.