Unele inechitati din sistemul public de pensii precum si obligativitatea pensionarilor sa-si ridice taloanele de pensii vor fi eliminate, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de (publicat pe site-ul oficial) Ministerul Muncii (MM
Unele inechitati din sistemul public de pensii precum si obligativitatea pensionarilor sa-si ridice taloanele de pensii vor fi eliminate, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de (publicat pe site-ul oficial) Ministerul Muncii (MMSSF) care vizeaza modificarea Legii 19/2000.
Proiectul modifica felul in care s-a calculat punctajul mediu anual pentru persoanele care au lucrat inainte de 1962 (inclusiv). "Pana in 1962, conform legii de atunci, nu era obligatoriu sa se scrie salariul in cartile de munca, iar oamenii nu au de unde sa obtina adeverinte", ne-a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Potrivit legii in vigoare, daca pentru o anumita perioada in carnetul de munca nu erau inregistrate drepturile salariale, iar asiguratul nu putea prezenta acte doveditoare in acest sens, la stabilirea punctajului mediu anual pentru acea perioada s-a luat in calcul salariul minim brut pe economie, in vigoare in perioada respectiva. Proiectul propune ca persoanele care au lucrat in perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963, la determinarea punctajului mediu anual, sa se utilizeaze un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare. "Acordand un punct inseamna ca folosim un salariu mediu din perioada respectiva in loc de salariul minim pe economie. Daca sunt persoane care au adus documente din care reiese ca au avut un salariu mai mic decat cel mediu pe economie, vom folosi salariul mediu. Pentru persoanele care au avut salarii mai mari decat salariul mediu, cand aduc documentele, refacem calculele si luam in calcul dovezile aduse", a explicat Barbu. De prevederile proiectului se estimeaza vor beneficia peste 1.600.000 de persoane, iar cresterile estimate ar putea fi intre 14 si 15%. Costurile estimative se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro. "Voi incerca sa duc ordonanta in Guvern, saptamana viitoare sau in orice caz cat mai repede cu putinta, si sa putem prinde inclusiv plata pensiilor recalculate incepand cu luna aprilie. Nu pot sa afirm ca se vor primi banii chiar din luna aprilie, noi ne straduim sa facem acest lucru", ne-a mai spus ministrul Muncii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.