Candidatura lui Laszlo Tökes la Parlamentul European (PE) pune in dificultate UDMR, mai ales in conditiile in care episcopul reformat a fost primit ieri ca membru in organizatia de Timis a UDMR. Tokes si-a lansat, saptamana trecuta, oficial, candidatura ca independent pentru Parlamentul European, sub sloganul "De la Timisoara la Bruxelles".
Episcopul reformat de Piatra Craiului a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, ca nu candideaza la PE impotriva UDMR, ci ii va reprezenta la Bruxelles atat pe Marko Bela, liderul Uniunii, cat si pe Szasz Jeno, presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM). "Nu sunt un candidat independent fiindca am acceptat propunerea a sase organizatii civice si mi-am propus dupa acceptarea acestei candidaturi sa ma angajez pentru reprezentarea intregii comunitati maghiare din Romania, de la Marko Bela pana la Szasz Jeno, de la membrii UDMR pana la membrii UCM", a spus Tökes Laszlo, citat de Mediafax. El a insistat ca este membru al UDMR, adaugand ca vrea sa accentueze prin aceasta afirmatie ca nu este un candidat care porneste impotriva UDMR, in sensul propriu al cuvantului, deoarece este constient ca nu trebuie facuta confuzie intre conducerea, "nomenclatura" UDMR, si membrii Uniunii. Tökes a precizat, referitor la acuzatiile potrivit carora ar pune in pericol sansele comunitatii maghiare de a fi reprezentata in PE, ca nu el face acest lucru, ci UDMR. Tökes a spus ca se va stradui, daca va reusi sa ajunga in Parlamentul Europei, sa reprezinte interesele intregii comunitati maghiare, ale bisericilor, si nu in ultimul rand "cauze particulare, dar prioritare", cum ar fi si autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.
Posibila divizare a maghiarilor
Liderul UDMR Marko Bela reusea, cel putin aparent, la sfarsitul anului trecut, sa neutralizeze vocea Consiliului National Secuiesc (CNS) si sa isi dea mana, dupa patru ani, cu liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Laszlo Tökes. Doar cu UCM nu a reusit sa ajunga la nici o intelegere. Liderii UDMR au considerat CNS, CNMT si UCM potentiali adversari politici, ce ar fi putut diminua considerabil electoratul UDMR si, respectiv, sansele Uniunii la Parlamentul European. Mai mult, Marko Bela se pregateste sa candideze pentru un nou mandat in fruntea Uniunii, la sfarsitul acestei saptamani. Conducerea UDMR Arad a criticat candidatura independenta anuntata de episcopul reformat Laszlo Tökes pentru PE, considerand ca Tökes s-a autoexlcus din Uniune prin acest demers. Liderul aradean Kiraly Andras a avertizat ieri ca intentia episcopului de a candida ii va diviza pe maghiari, pentru prima data.