James Cameron a descoperit resturile omenesti ale familiei lui Isus. Pe Cameron, boala vizionarismului pseudostiintific l-a imbogatit. Pe noi nevoia de poveste ne face sa-l toleram si sa-l imbogatim in continuare.

Cameron a produs doua filme cult: „Terminator II" si „Titanic". Si s-a mai ocupat de multe alte porcarioare, mai ales documentare „stiintifice" in care savantii claustrati in submarine exclama „sa fiu al naibii, asta e cel mai urit peste din lume". Cameron a adus miliarde in box-office, nu poti sa nu-i respecti nasul de afacerist cinematografic. Iar „Terminator II" a fost un moment de distractie pe cinste in adolescenta: e o poveste perfect scrisa, novatoare in zona efectelor speciale. Din pacate, mai nou, cauta extraterestri cu ajutorul arheologilor.

Pentru Cameron si multi altii, stiinta tinde sa devina un soi de al doilea showbiz. Deja ziarele au pagini ample in care fantasmele viitorului se impletesc armonios cu date stiintifice concrete. Avem pur si simplu nevoie de poveste spusa in cele mai variate feluri. Iar noua religie - pe care am numit-o cu alte ocazii „secta Discovery" - vine in intimpinarea acestei nevoi. Documentarele de pe canalele de acest gen sint uneori incredibil de amatoristice, de cusute cu ata alba si totusi le „crezi" pentru ca se autopropun violent ca fiind extrem de stiintifice.

Nevoia imensa de tabloidizare a stiintei vine si ca o reactie de razbunare din partea vulgului asupra sistemului elitist savant care a dominat stiinta mai bine de o suta de ani. Omul de rind are putine sanse sa inteleaga textul unui savant adevarat. Un savant adevarat coboara rareori de pe piedestal ca sa explice pe intelesul celor multi. In prapastia dintre elite si vulg intervin James Cameron, Discovery, scientologii, secte precum cea a lui „Raphael", care folosesc elemente stiintifice pentru a crea povesti semireligioase. Toti au un chef nebun de adevar intr-un astfel de show. Asa cum au chef sa stie adevarul sutele de mii de oameni care se inghesuie sa atinga niste moaste. Ei chiar isi inchipuie ca ating adevarul! Iar preotii tac si nu mai au chef sa educe credinciosul pentru ca, altfel, cutia milei n-ar mai fi plina.

Stirile cu Isus, fabricate cu efecte speciale, sint dizgratioase prin felul serios in care e discutata complet paralel o problema. Eu l-as fi intrebat pe Cameron: „Si acum - daca tot ai o sacosa de oase ale unor oameni care au facut pacatul sa poarte nume extrem de comune acum doua mii de ani in acea parte de lume - ce e de facut? Vrei sa rescrii «Biblia»? Vrei sa schimbi religia? Ii dai in judecata pe apostoli?". Nu sint o persoana religioasa, consum subiecte religioa-se doar in calitate de „curios cultural". Iar in scandalul provocat de Cameron nu vad decit un miliardar excentric care tine sa se faca de ris. Si imi confirma o teorie personala, aceea ca megalomanii si exhibitionistii fac bani cel mai repede pe lumea asta.

Citeste si Blogul lui Costi Rogozanu