Romania va trece de la o economie in curs de dezvoltare la una mediu-dezvoltata in perioada 2015-2020, cand competitivitatea va fi comparabila cu cea din Uniunea Europeana extinsa, a declarat ieri, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian
Romania va trece de la o economie in curs de dezvoltare la una mediu-dezvoltata in perioada 2015-2020, cand competitivitatea va fi comparabila cu cea din Uniunea Europeana extinsa, a declarat ieri, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian (foto), la un seminar pe teme economice organizat de Banca Comerciala Romana.
"Romania nu este o tara care alearga gafaind dupa alte state ale Uniunii Europene, ci care se implica in procesul decizional al Uniunii. Exista insa cinci domenii de decalaje - competitia, sustenabilitatea politicii fiscale, dezvoltarea rurala, sustenabilitatea politicilor sociale si competitivitatea societatii romanesti", a afirmat Vosganian. In ceea ce priveste politica fiscala, veniturile bugetare vor ajunge la o pondere in PIB apropiata de cea din tarile dezvoltate, de 37-38%, in perioada 2010-2012, potrivit ministrului Economiei, care considera ca in ultimii ani s-au imbunatatit gradul de colectare si gestionarea deficitului bugetar. El a aratat ca obiectivele Romaniei in domeniul fiscal vizeaza indeplinirea obligatiilor fata de Uniunea Europeana si inlaturarea deficitelor structurale, precum cele din infrastructura si sanatate. "Avand in vedere nivelul actual de impunere, veniturile bugetare ar trebui sa ajunga la 37-38% din PIB in 2010-2012", a aratat Vosganian. Politica sociala va fi aliniata la standardele tarilor dezvoltate in circa 20 de ani, iar eliminarea decalajelor de dezvoltare intre mediul rural si cel urban va avea loc in 2020-2025, a spus Vosganian. Competitia in economie se va imbunatati in doi-trei ani, dupa eliminarea companiilor si a industriilor cu pierderi, a mai spus Vosganian. "Dupa doi-trei ani, cand vom curata economia de puncte de pierderi, precum Termoelectrica, zone de extractie miniera, zona Brasov, atunci situatia in ceea ce priveste competitia in mediul economic se va imbunatati", a spus Vosganian.
Politica MEC va fi corelata cu cea a BNR
Ministerul Economiei si Comertului isi va corela in acest an politicile salariale si cele din domeniul energetic cu tinta de inflatie anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), a declarat marti, ministrul de resort, Varujan Vosganian, la un seminar pe teme economice. "Politica noastra trebuie corelata cu cea a BNR", a spus Vosganian. Tinta de inflatie a bancii centrale pentru acest an este de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus. "Ministerul Economiei si Comertului a fost timp de mai multi ani zona cea mai nerestructurata din Romania. Din 2006 a trebuit sa devina insa zona de avangarda", a afirmat Vosganian. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, la jumatatea lunii februarie, la prezentarea celui mai recent raport asupra inflatiei, ca politica salariala ramane principalul pericol de reinflamare a inflatiei. De asemenea, principalele incertitudini din acest an se refera la evolutia preturilor alimentelor, titeiului si gazelor naturale, dar si la evolutia cursului de schimb, a afirmat Isarescu. BNR prognozeaza o inflamare a preturilor de consum in perioada aprilie - septembrie 2007, pe fondul ajustarilor de preturi administrate, dar estimeaza ca la final de an inflatia se va inscrie in intervalul tintit. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.