Plenul Camerei Deputatilor a respins ieri cu larga majoritate Ordonanta DIICOT.

Ordonanta a fost respinsa cu 178 voturi pentru, 54 contra (PD si platformistii) si 5 abtineri. Inainte de dezbaterea pe articole, PD a cerut retrimiterea ordonantei la Comisia juridica, dar plenul a votat impotriva. Desi democratii si platformistii au solicitat doar eliminarea articolelor considerate ca fiind neconstitutionale, deputatii PSD, PRM, PNL si UDMR s-au opus invocind faptul ca ordonanta incalca drepturile si libertatile individului.

Ordonanta DIICOT a fost criticata si de societatea civila pe motiv ca da dreptul anchetatorilor de a intercepta convorbiri telefonice, corespondente electronice si elimina confidentialitatea secretului bancar. Ordonanta in cauza urmeaza sa fie dezbatuta si la Senat, unde opozitia este majoritara.

„Miting" parlamentar anti-Macovei

Spatiul acordat explicarii votului a fost transformat de catre opozitie intr-un veritabil rechizitoriu la adresa ministrului Justitiei, Monica Macovei (foto). Deputatii PSD si PC au cerut vehement de la microfonul Camerei ca premierul Tariceanu sa o demita pe Macovei. „Se demonstreaza inca o data ca Monica Macovei poate face reforma in Piata Universitatii, dar nu poate face reforma in Parlament", a afirmat Florin Iordache (PSD).

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a precizat ca voturile deputatilor liberali pentru respingerea ordonantei nu inseamna ca PNL nu il sustine pe ministrul Justitiei. „Guvernul a gresit adoptind aceasta ordonanta prin care se restring drepturile fundamentale ale omului", a spus Olteanu.

UDMR considera ca votul din Camera ar trebui aplaudat chiar si la mitingul pro-Macovei din Piata Universitatii. „Noi am votat in conformitate cu dorinta societatii civile", a declarat deputatul UDMR Marton Arpad.