Senatorii opozitiei s-au razbunat ieri pe societatea civila si au votat pentru „rechizitionarea" sediului GDS.

Plenul Senatului a respins marti o ordonanta de urgenta a Guvernului care prevedea ca imobilul Grupului pentru Dialog Social (GDS) trebuie scos din patrimoniul Fundatiei Nationale pentru Tineret, format din activele fostului UTC. Cu 37 de voturi impotriva, 28 de voturi pentru si 3 abtineri, triumviratul PSD-PRM-PC si-a impus, din nou, punctul de vedere. Votul de ieri poate fi considerat o replica la adresa societatii civile care i-a luat apararea Monicai Macovei dupa adoptarea motiunii la Senat.

Camera da verdictul

Camera Deputatilor este insa forul decizional in cazul acestei legi. Ordonanta Guvernului prin care imobilul Grupului de Dialog Social este scos din patrimoniul Fundatiei Nationale pentru Tineret ramine in vigoare pina in momentul in care Camera va respinge sau va adopta aceasta lege. Teoretic, GDS are sanse sa-si pastreze sediul, pentru ca puterea este majoritara in Camera Deputatilor.

Imobilul folosit acum de GDS a apartinut Uniunii Tineretului Comunist, care l-a preluat fara plata, in 1981, de la Ministerul Culturii. In 1990, Ministerul Culturii reia imobilul, pe care il inchiriaza GDS. In 2004, printr-o hotarire de guvern, cladirea respectiva de pe Calea Victoriei a fost data in folosinta gratuita Asociatiei GDS pe o perioada de 10 ani.

Guvernul mai precizeaza ca imobilul GDS a apartinut, de fapt, Muzeului Satului „Dimitrie Gusti" - Ministerului Culturii, si nu Comitetului Central al UTC.