Gabriel Liiceanu a fost ieri victima unui atac violent din partea ziarului „Ziua".

„Ziua" de ieri publica un amplu material in care jurnalistul Victor Roncea si scriitorii Ion Spinu si Constantin Barbu ii aduceau lui Gabriel Liiceanu (foto) acuzatii grave legate de activitatea sa, printre care si cea de plagiat din Martin Heidegger.

Societatea Romana de Fenomenologie, care grupeaza specialisti in filosofia heideggeriana, a respins ieri acuzatiile de plagiat aduse lui Liiceanu. Acestea sint calificate drept absurde si inconsistente, intrucit fragmentele incriminate apartin de fapt unor note introductive la volume ale lui Heidegger traduse de Liiceanu si constituie chiar exemplificari din text ale gindirii filosofului german, neputind fi deci sustinuta ideea unei intentii de plagiat.

Ziarul il mai acuza pe Liiceanu pentru faptul ca este unul dintre sustinatorii ministrului Justitiei, in conditiile in care ieri a fost organizat mitingul de sustinere a Monicai Macovei - la care insa Gabriel Liiceanu nu a participat. Directorul „Ziua", Sorin Rosca Stanescu, este un adversar declarat al ministrului Justitiei, dupa ce a devenit inculpat in dosarul Rompetrol.

„In 1990, m-am aflat in fruntea unei liste publice de intelectuali care trebuiau impuscati pe stadioane. Dupa 17 ani, textul aparut in editia de astazi a ziarului «Ziua» reprezinta simularea unei astfel de executii in piata publica", scrie Liiceanu intr-un text trimis redactiei noastre. „Niciodata cineva nu s-a obosit sa stringa laolalta atitea infamii in jurul persoanei mele. Imi sint batjocorite numele, familia, onestitatea profesionala, relatia cu maestrul meu, imaginea publica. (...) Dialogul meu cu autorul articolului si cu ziarul va fi purtat prin intermediul justitiei."