Greva salariatilor de la Metrorex, programata sa inceapa ieri si anulata, in ultima clipa, dupa ce sindicatele si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au ajuns la o intelegere, "ar fi fost ilegala", a declarat ieri seful de la Transporturi. "Sindicatele au ajuns la concluzia ca ceea ce li s-a oferit este foarte bun de acceptat. Daca ar fi fost declansata greva, ar fi fost complet ilegala si s-ar fi oprit din salariile lor", a spus Berceanu.
Luni seara, liderii sindicali au fost de acord cu o crestere salariala in suma fixa, in functie de bugetul regiei, suma ce urmeaza a fi stabilita cu exactitate. Potrivit lui Liviu Soava, directorul Metrorex, "aceasta oferta este mai convenabila pentru sindicalisti deoarece sunt avantajati angajatii cu salariile cele mai mici, care vor primi aceeasi majorare salariala ca si cei cu salariile de varf".
Sesizarea trimisa luni instantei, cu privire la greva de avertisment de martea trecuta, precum si la greva generala nu mai are obiect. Conducerea Metrorex sesizase Tribunalul Bucuresti, in legatura cu legalitatea celor doua proteste. Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ioan Radoi, a precizat ca majorarea de 20% a salariilor va fi aplicata de la 1 martie, cand va fi inregistrat contractul colectiv de munca. (C.P.)