Un atentat comis ieri in una dintre cele mai importante baze militare americane din Afganistan s-a soldat cu moartea a 20 de oameni si ranirea altor 23, atacul avand loc exact in ziua vizitei pe care vicepresedintele american Dick Cheney a facut-o
Un atentat comis ieri in una dintre cele mai importante baze militare americane din Afganistan s-a soldat cu moartea a 20 de oameni si ranirea altor 23, atacul avand loc exact in ziua vizitei pe care vicepresedintele american Dick Cheney a facut-o in aceasta tara. Talibanii, care au revendicat imediat atentatul, sustin ca tinta exploziei a fost oficialul american, care, insa, a scapat teafar.
Cu doua ore inainte de acest incident, vicepresedintele american a avut o intrevedere, la Kabul, cu presedintele afgan Hamid Karzai. Vizita lui Dick Cheney in Afganistan are loc pe fondul avertismentelor Washingtonului, potrivit carora reteaua Al-Queda si aliatii sai talibani se regrupeaza pe teritoriul pakistanez si afgan. Potrivit unor surse oficiale afgane, atacul de ieri s-a produs in momentul in care un atentator-kamikaze s-a aruncat in aer, in mijlocul unei multimi de muncitori, in afara obiectivului militar, in apropierea primei porti de securitate, exterioara bazei SUA de la Bagram. Dupa cum a relatat agentia Reuters, oficialii si-au dat seama de explozie abia dupa ce au auzit sirenele, iar un purtator de cuvant al armatei le-a spus ca "baza este atacata". Baza americana de la Bagram, aflata la 40 km de Kabul, gazduieste 5100 de militari americani si alti 4000 din fortele coalitiei. Avand in vedere gradul mare de securizare a intregii zone in care se afla baza SUA, este greu de spus cum au reusit atacatorii sa patrunda aici, sa il localizeze pe oficialul american si sa reuseasca sa patrunda in apropierea sa. Acesta nu este insa primul atentat indreptat impotriva unui inalt responsabil american aflat in Afganistan. Anul trecut, in ianuarie, un militant afgan s-a aruncat in aer in timpul unei vizite secrete a ambasadorului SUA in provinicia Uruzgan, provocand zece morti. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.