Parintii au inceput deja sa ia cu asalt gradinitele. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a promis ca va construi inca 10.000 de locuri, cit sa incapa toti prescolarii.

Cererile de inscriere la gradinitele bucurestene au depasit deja cu 8.000 capacitatea, cu toate ca oficial inscrierile incep abia la 1 iunie. Parintii intirziati nu mai au aproape nici o sansa sa prinda un loc in gradinitele de stat. Copiii acestora duc deficitul total la 10.000 de locuri. Practic, un copil din trei ramine pe dinafara.

„Problema locurilor in gradinite exista de mult timp. Parintii ajung sa solicite gradinite pentru copii peste doi, trei ani, ca sa fie siguri ca vor primi", spune ministrul Educatiei, Mihail Hardau. „Am estimat posibilitatile noastre si consider ca pina in toamna vom avea aceste locuri si vom putea acoperi acest deficit", crede, totusi, oficialul. Solutiile ministerului sint ca in urmatoarele sase luni sa se construiasca in jur de 45 de gradinite noi, la nivelul Capitalei, iar cele deja existente sa fie extinse sau reabilitate. „Banii pentru aceste proiecte vor veni din trei surse: fondurile MEdC, fonduri ale primariei si fonduri ale Consiliilor Locale", explica Marian Banu, inspector in cadrul Inspectoratului Scolar Bucuresti (ISMB).

Invatatorii devin educatori

Hardau le-a dat termen inspectoratelor de sector din Capitala ca pina la jumatatea lunii martie sa vina cu solutii pentru rezolvarea crizei locurilor. Inspectorii scolari din tara au primit ieri sarcina de la ministrul Educatiei de a evalua bazele de date cu cadrele didactice disponibile, pentru a vedea daca exista suficiente educatoare, in cazul in care se infiinteaza noi grupe de prescolari.

„Exista posibilitatea de a veni cu colegii nostri invatatori, care nu isi gasesc locuri de munca pe partea de invatamint primar. Am angaja noi educatoare dintre cele care ies de pe bancile institutelor specializate si mai exsita posibilitatea de a lua legatura cu persoanele iesite la pensie, care sa asigure aceasta munca educativa", explica Cristian Alexandrescu, seful Inspectoratului Scolar Bucuresti.

Sase ani de criza

Problema deficitului de locuri in gradinite exista de aproximativ sase ani. „Una dintre cauzele crizei locurilor in gradinite este constientizarea parintilor pentru importanta educatiei prescolare. De asemenea, mai este vorba si despre o crestere demografica a copiilor intre 1 si 6 ani, la nivelul Capitalei. O alta cauza mai este reprezentata si de faptul ca in Capitala se stabilesc anual, impreuna cu familia, peste 1.000 de copii", explica Marian Banu.

Cornelia Tipa, inspector scolar al sectorului 1, a spus ca si numeroasele revendicari ale cladirilor in care sint amenajate gradinite accentueaza criza locurilor in invatamintul prescolar. Conform ultimului recensamint sint 81.000 de copii cu virste cuprinse intre 0 si 4 ani.

Nu e criza in toata tara Conform datelor MEdC, la nivel national nu sint semnale ca ar exista o criza a locurilor in gradinite. Totusi, reprezentantii ministerului recunosc ca in marile orase precum Iasi, Ploiesti, Constanta sau Tirgu-Mures exista mai multe cereri decit locuri. In Constanta, locurile in unitatile de invatamint prescolar de stat nu sint suficiente, inregistrindu-se pina in prezent aproximativ 20.000 de cereri. Municipiul Cluj nu se confrunta cu o criza de locuri in gradinite, ci cu faptul ca nu exista gradinite in zone centrale, deoarece cladirile au fost revendicate. (Departamentul Corespondenti)

La particulare e mai gustos, dar mai scump Mincare mai buna, grupe mici, transport cu microbuzul pina acasa si program de weekend. Aceasta este contraoferta gradinitelor particulare, pentru sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei sau chiar mai mult.

Incaperi calde si aerisite, pline cu tot ce trebuie, de la cuburi si carti la DVD-uri, pian sau calculatoare. Asa se prezinta oferta gradinitei particulare Disney din Capitala. Tarifele sint cuprinse intre 230 de euro, pentru programul scurt, intre orele 8.00 si 13.00, si 280 de euro, pentru cel intre orele 8.00 si 18.00. Mai exista si varianta de 260 de euro pentru intervalul orar 8.00-14.00.

„Diferenta dintre gradinitele de stat si cele private consta in raportul dintre calitate si cantitate. Cheltuielile implica, pe linga echipamente, si mincarea, intretinerea sau utilitatile. Copiii au in fiecare zi carne, mezeluri, nu piine cu gem, iar la gustari - Danone, Kinder. La noi apeleaza cine isi permite", spune franc Cristina Iordache, presedintele asociatiei Disney. „O grupa nu contine treizeci de copii, ci zece, cu care lucrezi altfel. Fiecare copil are kitul sau de lucru, caiete individuale, carioci, plastilina, jocuri. O parte din echipamente le-am comandat din strainatate, unele sint aduse chiar de la Disney", adauga Cristina.

Program si tarif special pentru weekend

O alta gradinita privata din Bucuresti este Arc-en-ciel, aflata sub egida Fundatiei „Preasfinta Fecioara Maria" si care ofera continuitate prin Scoala „Anastasia Popescu". Arc-en-ciel practica tarife intre 500 si 1.000 de lei, iar pe linga programul obisnuit, gradinita a introdus si conceptul de scoala de weekend, la tarifele de 170 de lei pentru o zi si 300 de lei pentru doua zile. In afara de spatiile de joaca in aer liber, clase personalizate, biblioteca, transportul casa-gradinita cu microbuzul propriu pentru fiecare dintre copii, institutia mai dispune de cabinete de psihologie-logopedie si medical.

La Arc-en-ciel se mai practica un obicei nemaiintilnit intr-o gradinita de stat: parintii pot veni sa asiste la ore, in programul „Cu usile deschise", care are loc de trei-patru ori pe an. Gradinitele private mai au ore de limbi straine, muzica, actorie, balet, dans sportiv sau organizeaza scoli de vara. Arc-en-ciel va trimite copiii la vara, in Sibiu, la Selimbar.