Organizatia transatlantica vrea sa isi deschida conductele de combustibil din timpul Razboiului Rece pentru companiile private.

NATO studiaza posibilitatea de a oferi companiilor civile un acces mai larg la reteaua sa paneuropeana de conducte pentru combustibil, dezvoltata in timpul Razboiului Rece, pentru aprovizionarea fortelor armate, a anuntat un oficial al organizatiei, sub protectia anonimatului, citat de Reuters. Disparitia amenintarii militare a URSS-ului si desfiintarea unui numar de baze militare au condus organizatia militara catre o alternativa prin care sa exploateze comercial reteaua ce leaga rafinarii, aeroporturi si statii de pompare din 12 tari. „Nu e vorba de o actiune de privatizare a ansamblului retelei sau a unor portiuni ale conductelor si, oricum, o astfel de masura ar necesita unanimitatea celor 26 de state membre", a declarat oficialul NATO, care a precizat ca o decizie nu se va lua curind si, in orice caz, prioritatea va ramine asigurarea accesului militar.

13 tari

Sistemul NATO de conducte (NPS) consta de fapt din zece sisteme separate de distributie si de stocare in Islanda, Italia, Grecia, Turcia (doua sisteme separate), Norvegia, Portugalia, Marea Britanie, Sistemul de Conducte Nord-European (Danemarca si Germania) si Sistemul de Conducte Central-European (Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda). NPS are o lungime de 11.500 km, traverseaza 13 tari, avind depozite asociate, baze aeriene, statii de incarcare, de pompare si rafinarii. Pe linga tarile-gazda, au acces la sistem SUA si Canada. Sistemul este proiectat pentru necesitati operationale in timp de pace, criza si conflict, dar este folosit si comercial, sub o supraveghere stricta, furnizind combustibil pentru unele aeroporturi mari. Elementelor din timpul Razboiului Rece li s-au adaugat sisteme energetice din Cehia, Ungaria si Polonia, ca si din Spania.

Parteneriat civil-militar

Sistemul este finantat de NATO si, chiar daca este folosit, partial, si de firme particulare, veniturile nu acopera costurile de intretinere. Chiar daca propunerea este vazuta ca o oportunitate de a utiliza comercial o relicva a Razboiului Rece, exista si un substrat politic in aceasta propunere, in conditiile in care securitatea energetica devine o problema din ce in ce mai presanta pentru statele NATO. „Inca din octombrie 2005, la intrunirea de la Praga, generalul James Jones (comandantul fortelor din Europa) ne-a prezentat ideea ca NATO ar putea fi in situatia de a proteja sistemul de conducte pentru energie din Europa", ne-a declarat Liviu Muresan, presedinte al Fundatiei Eurisc, specialist in probleme de securitate. „La vremea respectiva, ideea a fost privita cu rezerve", a continuat Muresan.

Totusi, dupa ce Rusia a inceput sa foloseasca energia ca un instrument de politica externa si dupa crizele energetice declansate de Moscova in Europa, securitatea energetica a revenit tot mai des pe agenda europeana. „Deschiderea spre sectorul civil nu este surprinzatoare, e vorba de inceperea unui parteneriat civil-militar, dar obliga tari ca Romania la trasarea unei strategii coerente in domeniul energiei, in care trebuie sa fie implicat si Ministerul de Externe si alte organisme", ne-a declarat Muresan.